Космически рицар

Владимир Василиев

kosmich

Странните комбинации между текстове от привидно нямащи нищо общо автори винаги ми е била някак съвсем по сърце – подобни творческо – издателски експерименти ясно отчитат отношение и внимание към това , което издаваш, а не просто поднасяне на случайно нашумял текст в що-годе четивна форма пред обичайно безразличните , обръгнали на всякакви шитни читатели. Космически рицар съчетава история тип Джек Ванс , за случайно попаднал на планета в средновековно сетингче космически пътешественик, специалист по бойни изкуства,  японски мечове и свръхзвукова скорост за разкош. Един вид  – перфектния герой. На всичкото отгоре местните имбецили смятат, че прилича и на отдавна изчезнал принц, та ясно е , че само белия кон чака отстрани да бъде яхнат и да се почне със спасяването на принцеси и производството на драконска грис-халва.

Всичко е предвидимо, много екшънесто, напрегнато и доволно оплетено за иначе малкия си обем, по -скоро на повест, отколкото на роман, но все пак може да се счита и като отварящ една безкрайна поредица приключения в Бъроуз стил пролог, а от това по-хубаво за разтоварване няма. Героите не дразнят, не учудват и не разочароват. Сай-фай елементите са шепа, появяват се като деус екс макина съвсем на място, и отворения край е по-скоро обещание, а не измама към читателя. Какво пък можете да искате повече.  Вторият текст е сай-фай с все кораби, космос и изкуствени интелекти, така че простете, че няма хич и да го разисквам – ако ви харесват подобни неща, така или иначе ще си го прочетете с удоволствие. Може би не най-добрата комбинация за фентъзийци, но продължавам да вярвам в абсолютните качества на омнибусчетата с привидно рандъм автори, дано някак си се възроди модата им.

А всички, които се вдъхновяват от подобни текстове да създават своите собствени фентъзийни светове – включете се в конкурса на MBG Books за нов български фентъзи роман – ето тук : http://trubadurs.com/2013/12/30/konkurs-fantasy-roman-2014-mbg-131230/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.