Цветът на магията

Тери Пратчет

1266_max

Продължавам пътешествието си през света на Пратчет , който преоткривам и започвам да оценявам подобаващо , подскачайки от искрена радост , че най-накрая улучих правилното време да се срещна с един гигант на фентъзито без предразсъдъци и с искрено отворени очи и усмивка до ушите. И това не е случайно – Цветът на магията е откровено монументална ебавка с всичко класическо за времето си, и то по толкова анимационен – ама – за – възрастни начин, че няма как който и да е читав читател с малко повечко жизнен опит и солидно количество прочетени заглавия зад гърба си ( като мен ) , да не оцени подобаващо разбираемия за всички фентъзи фенове интелигентен хумор и положително отношение към колегите – творци фентъзисти.

Светът на Диска е всичко, което не може да се случи в нормалния ум на един що-годе уважаващ себе си писач на фентъзийния жанр – омесват се всички легенди, вери, архетипове и класически герои ,  за които се сетите , че някой друг някога някъде е измислил, и каквото се получи, се оглежда критично и осмива с изгаряща ограниченията ирония. Конан си е както трябва безмозъчния як тип с омагьосана сабя с подчертано хомицидни фантазии. Фафрд и Мишелова са си симпатичните крадци, минаващи кротичко и без излишни геройства да отсеят златото от плявата на потъналия в пламъци и наводнения Анкх – Морпорк, еманация на всички градове от книжния и реалния свят. Драконите от Перн са си измислени говедца , яздени от полуголи извратеняци магьосници с неясно отношение към света, семейните отношения и умирането по принцип. Боговете са събрани от кол и въже изпадняци в много лошо настроение от няколко вселени наведнъж, а горкичкият Смърт е най-свежия образ въобще, с емпатичното си свиване на раменца и боботене на предложения за мъчителен край към нежелаещия да погива апотеоз на всичко магично, което някак си се е провалило с гръм и трясък – Ринсуинд. Към екипа от унищожители на логика и смисъл се присъединяват и оперирания от чувство за самосъхранение първи турист на Диска – дребния застрахователен агент Двуцветко и най-злото чудовище , изпълзяло встрани от всичко свято лъвкратианско – Багажът , умеещ да да подава чисти чорапи при поискване и разфасова разбойници с еднаква лекота.

Мисля, че чувам как всичките ми емоционални нервчета се търкалят цвилейки от приливна вълна серотонин , а злото критично гласче в главата ми мълчи смутено и рови с крачка наоколо, опитвайки да се захване за нещо дразнещо или недоизпипано в целия този абсурд, наречен умилително оригинална „пратчетка“ от милионите си фенове по света. И не може да се намери нищо, което малко или много му лази по нервите, ама с тая всичката психосоматична биодрога на щастието в организма ми, самосъздала се от наличието на толкова гениален автор, няма какво да направи , освен да поквичи в общия хор на свръх хайпа. Дали е от великолепния превод, дали от страхотния текст, уникално високата четивност и прецизен ритъм на редовно подаване на окръглящи очите чудатости – Пратчет си е моя човек, и няма да се спра, дорде не обърна и последното ъгълче на Диска, до което мога се докопам.

3 thoughts on “Цветът на магията

  1. Добре дошла в клуба, както се казва 🙂
    А и не е като да имаш малко материал, който да държи интерес за дълго време 🙂

  2. Да, Тери Пратчет е гениален! И сред цялата гама от тихичко кискане до откровен хохот, та чак до сълзи… темите и идеите му са гениално и уникално умни, важни, сериозни, огромни! При това на всичките му книги! Но пък моят серотонин напоследък се вдига всеки път, когато ти Ана пишеш за негова книга… Толкова ти се радвам! Не съм чела толкова готини, готини, готини ревюта за любим автор! Наистина! Благодаря ти! И… цунки!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.