Нощта на съдиите

Фредерик Льонорман

noshta

Светът на китайските престъпления и изящно – неразбираем азиатски начин на живот в лицето на съдия Ди и неговия холандски създател, намират своето достойно продължение в работата на напълно непознатия за мен Фредерик Льонорман, който обаче ще си и остане такъв, тъй като очевидно издателство Труд е преосмислило продължаването на неговия прочит за България, и ще си останем само с първата му книга – Нощта на съдиите. Което е спорно дали е било добро решение или просто мярка за ограничаване на разходите в трудни времена, при която в жертва е паднал един наистина приятен за четене автор, с нищо непретенциозен или твърде ангажиращ, но просто доставящ лековатото удоволствие на прелистване на страници с лесен за възприемане текст.

Духът на китайските загадки е напълно спазен, разчитащ на мистериозни престъпления, противоречиви герои, абсурдни откъм гледната на точка на западен бял човек ситуации и сетинги, и великолепния съдия Ди като черешката на тортата или какъвто там азиатски деликатес ползват братята с цвят на свежи жълтурчета. Личният почерк на Льонорман е тънкото чувство за хумор и доволни дози почти английска ирония, които се прокрадват в действието, събрало една сюрия съдии на Далечния изток, опитващи се да решат или по-скоро да избегнат да разрешат един твърде щекотлив случай, който естествено нашият Ди разкрива за има – няма стотина страници време, но пък присъдата не е нещо, което бихте очаквали поне в този вид романи.

Добро попадение за почитателите на криминалните фабули и екзотиката, и то написано много прилично и релаксиращо за отрудените нерви. И такива книжки си трябват за онези специални моменти, когато ти се иска да късаш глави или разбиеш своята в нещо право, студено и плоско като стена да речем. Всеки си има своя начин за почивка, но защо не пробвате с книга ?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.