Пътят на славата

Робърт Хайнлайн

1663_max

Дали това беше правилния начин да се запозная с Хайнлайн? Може би не, тъй като далеч не съм очарована, нито пък стимулирана да прочета още нещо хайнлайнско, въпреки всенародния хайп и факта, че тази книга бе част от първото ми референтно издание за стоте най-добри фентъзи книги на всички времена, които е задължително един искрен фен да изчете. Е, не ми се получи влюбването, макар че историята е доста добра и е точно от тези , които ми допадат – нормален човек бива изпратен в изцяло фентъзиен сетинг, подобно на Драконът и Джорджът на Гордън Диксън, където го среща яка едрогърдеста пълп мацка и го обявява за своя герой, готов да спаси няколко свята едновременно, громейки всякаква невъзможна гмеж по пътя си. Супер идея, но ужасяващо осрана по метода на автор на научната фантастика , опитващ се да пише фентъзи. Което не е толкоз лесно, моля ви се.

Магията на фентъзийните жанрове е точно в това, че няма нужда от обяснения за всички невъзможностно – то просто се случва и е там, вярваш  – и се удивляваш смирено, не вярваш – и някоя огнена топка те опърля до купчина сгур. А всички логични и типични обяснения включващи математика, физика и някакъв вариант на междупланетна етнология, просто съсипват добрата история. Можах някак да простя абсолютната хероична непригодност и средностатистичност на главния ни герой, заради жара, с който се впусна и повярва във всичко случващо му се, упражнявайки най-важното качество във всички измерения – адаптивността, но технологичните и научните му безкрайно скучни теории просто окъкаха положението. Дали е било заради превода, или така си е текста , езикът ми се стори постен и тромав, без секунда красота или феерична усмивка между редовете. А различните нахвърляни с кофи цитати и алюзии с различни автори , поети и писатели, кои от жанра, кои от класиката, без обяснения под линия, просто натежаха и досадяха, ако и да ги разбрах в по-голямата им част.

Въобще Хайнлайн не е моя автор, и е поредното разочарование за годината, в което желанието да харесам един творец заради мнението на хора, които силно уважавам, се оказа невъзможно да се въплъти в реална книжна обич. Е, очакват ме още към петстотин фантазьора по списъка, на които възлагам тихи надежди, все някой ще е от моята кръвна читателска група.

5 thoughts on “Пътят на славата

  1. Мда, радвам се, че не съм единствен :Д В момента (точно даже в този момент) чета третата книга – последения шанс, който си казах, че ще дам – на Хайлайн. Много народ ми го хвали, всички са адски впечатлени, но… на мен ми е зверски скучен и безинтересен. След „Имението на Фарнъм“ и „Звездни рейнджъри“ (адски любим филм ми е екранизацията), сега и силно прехвалената „Странник в странна страна“ ме приспива, но от инат ще я дочета. Бях решил и другата много хвалена „Луната е наставница сурова“ да си взема, но… това вече няма да се случи. Приключих с Хайнлайн и опитите си да го харесам :Д

  2. О, Хайнлайн определено не е твоят човек… Фен е на науката, на социалните теории и всякакви други неща, които нямат много общо с един хубав тупаник, готина мацка, душевни експресии и емоционални въздействия. Определено можеш да задраскаш цялото му творчество по причина на несъвместимост на характерите.

  3. „Странник в странна страна “ ми костваше голямо упортство до края, за да я прочета. Не разбирам хората, които изобщо се осмеляват да кажат Хайнлайн и стойностна книга в едно изречение. Авторът е на светлинни години от добър автор. Книгите му са абсолютна скучновата боза и мъжки фантазии.

  4. И аз не съм от една кръвна група с Хайнлайн – ако ще е за наука, социални теории и други неща, дайте ми Брин или Зиндел 🙂 – та ще си изкривя душата да го препоръчвам. Но все пак: „Пътят на славата“ е нетипично блюдо за него като автор. (И, доколкото си го спомням отпреди 15+ години – недосготвено.) Специално на теб може би биха ти допаднали младежките му романи – примерно Have Space Suit—Will Travel.

    Ама… я карай нататък. 😉 Я какви автори са се нароили в наши дни…

    (Това го чета в момента. И вече съм си набелязал едно име, което да следя. 🙂 Грабвайте го бързо – на края на март ще го свалят, мисля.)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.