Деветте живота на Александър Баденфийлд

Джон Бемелманс Марсиано

devett4

По принцип съм особено чувствителна на тема насилие върху животни, и картината дори на една сритана котка може да ме откаже от принципно читав текст. Така де, защо трябва да си го отнасят единствените верни до гроб приятели, от които няма как да очакваш нож в гърба – толкова ли няма някой пършив язовец или мравояд с колики, който да ритат и разчекват многоужаваемите герои по разни книжа. Та, идеята , че някакво изродче ще вземе да заколи собствената си любима котка, за да и присвои животите, си представяте колко ми е първосигнално отблъскваща и как съм се заредила с правата лопата да го префасонирам туй лекенце Александърчо, ако котето вземе да мръцне и веднъж от болка. Марсиано обаче успява едновременно да напише извънредно мрачна и наситена с мастилена смърт книга, като запази бройката на труповете до един, но многократно усмъртяван по всевъзможни жестоки начини, напълно заслужено от дребното богаташко нищожество.

Кратичко, графично и иронично, черна комедия за деца с особено мнение към живота и възрастни с правилен поглед към детските книги. Може би една от най-добрите изненади на книжния пазар, които съм се пречупила да прочета само възоснова на едно наистина добро и вдъхновяващо ревю, гледащо откъм светлата страна на умирането, със здравословна кръвожадност и утешително чувство за справедливост, което в някои по-задръстени общества може и да се сметне за противоречиво. Но не и в моя ум. Та поуката е ясна – я сте пипнали някое котенце, я сте умрели по шестнайсет различни начини свързани с много болка и тъмнина. Карма, ако ще и изфентазирана.

Ако имате подобни великолепни идеи на ръба на невъзможното, и талант за писане – участвайте в конкурса за български фентъзи роман на MBG Books, повече информация ето тук: http://trubadurs.com/2013/12/30/konkurs-fantasy-roman-2014-mbg-131230/

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.