Шпага с рубини

Светослав Славчев

481_200

Признавам, за инспектор Стрезов съм само чувала, и то споменът е останал почти без каквато и да е ясна връзка в съзнанието ми, така че не може точно да се брои за познание . А за създателя му – Светослав Славчев пък съвсем нищо не знаех досега. Но благодарение на Читанката успях да попълня отчасти липсващите части на загадката, и съумях да се докосна до сравнително кратичък, но много приятен роман, псевдо история с лекички фантастични елементи, написано много цветисто, лично и етично въздействащо, колкото и да ви звучи надуто последното.

Основният фантастичен сблъсък е само леко загатнат , като неумишлена намеса в момент на гонения срещу поредната секта, този път конкретно на някакъв вариант на богомилите с подчертана българска нишка, като единственият жив наследник на известен еретик бива засегнат от извънземно лъчение, надаряващо го със свръхестествената способност да лекува, която се обвързва със стари езотерични трудове, където подобно взаимодействие не е никак несрещано, и даже си има и описана цена, която не е скучната човешка душа, а прозаичната деградация на тялото ни. След драматични обстоятелства, нашият почти супер герой губи семейството си, и тръгва да търси виновниците, за да им отмъсти порядъчно. Нищо нечувано, поне за редовия читател, но не и за извънземните биосонди, дошли на мисия да видят последствията от непредвидените срещи от първи вид, които биват емоционално повлияни до степен на съчувствие и заразна човещина.

Характерното на книгата е смяната на гледните точки, минавайки от съзнание през съзнание на всички замесени в кървавата леко готическа история, толкова драматична , че достойна да трогне дори механични създания от съвсем различен темпорален пласт на реалността. Основният етичен въпрос е – бихте ли жертвали собствения си живот и поход за търсене на морално удовлетворение и справедливост, ако знаете че с бездействието и саможертвата си бихте спасили милиони бъдещи поколения? Или смятате, че поколения, които биха приели личната трагедия и потъпкване на собствения морал и нужди за твърде висока цена за същестуванието си? Дори и да си мислите, че знаете правилния отговор, и че сте били добре възпитани какаъв трябва да е той, личното ви его няма да е толкова сигурно, и ще потънете за известно време в размисли за почти всичко, което вярвате за героите. Ако сте като мен. Иначе не знам, може и да ви стане скучно накрая. Но не вярвам да сте от тези хора.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.