1001 книги , които трябва да прочетете преди да отидете на пътешествие отвъд

Ето ни отново, с една камара книги, на брой приблизително 1001, които непременно трябва да прочетете преди да самозагинете трагично – между другото ми се изчерпват идиомите за смърт, които не звучат просташки, ако някой се сеща за някои дарк лингвистични извори на разнообразие по трагични теми – да се обажда.

И така, почти стигнахме края на 19 век, създал някои великолепни заглавия, които дори аз съм съгласна, че трябва да се прочетат от умствено необременените хора. Това е времето на вечната Алиса на Луис Карол, и нейните пътешествения в огледалния свят и страната на чудесата – най-добрата детска история, пълна с образи наизлезли от наркотично видение, възпитаващи любовта към многообразието и стоицизма пред различието в подрастващите, което ако щете ми вярвайте – е ужасяващо важно, за да харесам някой човек като над-животинско същество. Не че е важно за някой друг освен за мен, естествено, но пък ако не меря нещата с моя аршин – то тогава с чий?

02-EVRZ-BPF-0036 01-OTCH-FAN-78VS 477_max

Това е момента и на смахнатата научна фантастика на Уелс, изписана в типично стегнат, приповдигнат и бастунест английски стил, който винаги ще ме очарова със сблъсъка между гениални , абсолютно задминаващи собственото си, а и нашето сегашно, време идеи, и ограничеността на мисленето и нравите, все пак способни да допуснат почти мистичното с непосилна за съвременния човек лекота. Машината на времето, Война на световете и Островът на доктор Моро са посочените референти, но за мен всичко на Уелс е абсолютно задължително за почитателите на интелектуалния олд уиърд.

izbrani

Тук е дома на великия дребен човечец с гарвана на рамото и налудничавия поглед в очите Едгар Алън По, пред чиято поетична зловещност се прекланям винаги, когато се докосвам дори и до ред, излязъл под перото на готическия господар на злокобното и непредвидимото. Кладенецът и махалото и Западналият дом на Ъшър са знаковите му произведения, които ще ви изплашат и клаустрофобират със своята отчаяна параноя и непредвидима жестокост, която хиляди хорър маниаци са се опитвали безуспешно да претворят в книги и филми от нашето време.

153318

Следващият в списъка е Е Т А Хофман, с великолепните си приказки и романтично – фантастични истории, с които ми предстои да се запозная доста подробно, което значи , че ще ви досаждам и на вас съвсем скоро. Макар и посочено само заглавието за Житейските възгледи на котарака Мур, според мен Хофмановите герои ненапразно са едни от най-високо оценяваните от критиците образи, заслужаващи много внимание и положително отношение.

Stivansan

Идва времето и на Робърт Луис Стивънсън , създателят на привидно детската Острова на съкровищата , и готическата елегия Доктор Джекил и Мистър Хайд, но моите лични спомени са леко разочаровани, може би защото същевременно бях твърде много очарована от съвременника му По, а говорим за много различни стилове и идеи, еднакво значими, но не и еднакво приятни за вкуса ми.

9021 115795z

Тук е и един от знаковите мистични готици Шеридан льо Фану, със сборника Неясно като в огледало и романа Чичо Сайлъс , към който питая по-скоро смесени чувства – историята за вампирката Кармила и останалите свръхестествени същества от огледалната книга ме завладяха почти с фантастична скорост, но всичко останало ме отегчи до ниво на древен ужас от безумните излишества на писаното слово. Предполагам всичко опира до правилния момент и настроение за четене.

3183_max

Разбира се, за къде без бащата на вампирските шитни, които децата смятат за върха на ърбън удоволствията – Брам Стокър и наистина великолепния Дракула, нямащ нищо общо с добре възпитаните , гладко избръснати, блещукащи в мрака следовници, а представляващ еманацията на ненормалното животно, достигнало момент да се възкачи на върха на хранителната стълбица, смазвайки настоящия и човешки окупатор с хищническа страст. Каквото и да е от Стокър е брилятно, не си позволявайте да пропуснете.

147237z

Сред авторите, които не са за пропускане за нищо за света, е разбира се и Артър Конан Дойл и неговия Шерлок, за когото е напълно невъзможно да не сте чували, особено след последните уникални превъплъщения на образа като безобразния Къмбърбач или епохалния Дауни джуниър. Разрешаването на заплетени криминални случаи с помощта единствено на човешката гениалност е толкова остарял и класически великолепен прийом в епохата на техниката за подслушване и проследяването през софтуера на ядосаните пилета, че ценителите не бива да го подценяват като средство за интелектуално забавление.

51_max

С огромно удоволствие достигнахме и до странната птица с великолепен ум, скрит в тяло, жадно за всички девиации на разумното викторианско удоволствие, чиито мисли биват цитирани еднакво страстно от циници, игноранти и  специалисти – Оскар Уайлд. Неговият Портретът на Дориан Грей остава една от любимите книги на личния ми преход между детските мечти за красивия принц и възрастните разочарования от моралната деградация скрита зад привидно чаровните черти. Всички негови пиеси са просто извор на удоволствие и криви усмивки за най-елегантните мигове на денонощието.

73634 128688z

Необикновените пътешествия на Жул Верн присъстват съвсем оправдано сред задължителните книги от доживотния списък за ежегодно четене – Пътешествие до центъра на Земята и Около света за 80 дни – фантастични истории за безкрайни пътувания, екзотични образи и странни открития, цветно разнообразие сред обичайно скучния живот на морализаторското общество, разтоварващ и развиващ мисълта дори и на съвременния читател.

9780140447637_p0_v1_s260x420  maldoror 0089pic melmoth-the-wanderer-charles-maturin

И накратко няколко непознати заглавия, неиздавани до колкото моя милост има информация, но носещи огромен потенциал на готическата мистика съчетана с наченките на фентъзийния жанр – сатананистичните истории Мелмот пътешественика на Чарлз Матюрин и деградариащите удоволствие на великолепния Юисманс – Бездната и Наопаки, до който имах удоволствието да се докосна чрез една малка, недовършена апокрифна и разбиваща книжка – Пепелявия ; историята за удавени деца, превърнали се в изящни благородници – Водните деца на Чарлз Кингсли, алтернативната приказка за паднали ангели с дьо Сад уклон – Малдорор на Лотреамон и артистично утопичната Новини от никъде на Уилям Морис – все заглавия, които бих добавила с удоволствие към личната си библиотека.

В следващия материал ще затворим 19 век с някои безкрайно познати и други отчайващо непознати автори, плюс Иван Вазов – да, колкото и да не ви се вярва, Под игото присъства като 1001-та книга, с която трябва да се запознаете в живота. Само дано да не остане първата и единствена такава.

3 thoughts on “1001 книги , които трябва да прочетете преди да отидете на пътешествие отвъд

  1. 🙂 Ако Монти Пайтън може да те вдъхновят за някой звучен превод:

    ‘E’s not pinin’! ‘E’s passed on! This parrot is no more! He has ceased to be! ‘E’s expired and gone to meet ‘is maker! ‘E’s a stiff! Bereft of life, ‘e rests in peace! If you hadn’t nailed ‘im to the perch ‘e’d be pushing up the daisies! ‘Is metabolic processes are now ‘istory! ‘E’s off the twig! ‘E’s kicked the bucket, ‘e’s shuffled off ‘is mortal coil, run down the curtain and joined the bleedin’ choir invisible!! THIS IS AN EX-PARROT!!

    Иначе, не знам дали не звучи просташко, но може да пробваш “ преди да запълните трапа /
    преди да облечете дървения костюм“

    • Ех, горкичкия папагал , умрял е към двеста пъти явно 🙂 Благодаря за вдъхновението по смъртната тема, бях го зациклила, а има към 800 книги още , за които имам желанието да споделя.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.