1001 книги, които трябва да прочетете преди да опънете петичките

 Пътешествието ни из литературните дебри, където разни умни хора са си загубили няколко години от живота да ни поучават какво трябва и не трябва да четем , продължава с пълна пара. Френската зона се допълва от няколко имена, привидно различни в своя поглед към важното за епохата на нравственото разложение , прогрес и фантазия.

MadamBovari

Тук е  критическия реалист Флобер с Мадам Бовари, Бувар и Пекюше, Възпитание на чувствата и Чисто сърце, но аз лично бих могла да препоръчам с чисто сърце само Саламбо, като някакъв вид компромис между достоверната реалност и историческа фикция, която бих могла да преглътна в разрез с омразата ми към всички недостойно истинско.

images8XZJVM5V imagesVXN5ANXP

Не можем да минем и без Виктор Юго и безкрайно известните и многократно филмирани Клетниците и Парижката света Богородица – поредните търсения из низините на човешкото, без надежда , усмивка или някакъв мистичен унес, не каращо ни да вярваме в нещо по-добро, очакващо ни някак някъде зад ъгъла. Разбираемо пропускам да си самопричиня това още веднъж, тъгата от първия им прочит за училище все още ме пронизва като злъчен спомен.

1283 belami

И накъде без Ги дьо Мопасан и неговите псевдо – романтични истории за морална деградация и упадък на нравите по френски – тук са Бел Ами, Пиер и Жан и Един живот, но препоръчвам неговите разкази, от които най-добрия Орла всъщност не е официално преведен.

nana 4294_max 6792

Завършваме френската връзка с още един скучноват за вкуса ми автор – натуралиста – реалист Емил Зола, с поредните истории за декатентство и човешки драма и падение – Нана, Терез Ракен, Жерминал, Човекът звяр и Вертеп . В читанката разбира се има всичко за всеки пожелал да опита малко френска отрова.

Дойде ред на руснаците. И моята огромна изненада колко интернационално далновидни са собствените ни литературни експерти, изготвящи учебните програми, които ако сте били прилежни читанки като моя милост, сте използвали за своевременно ограмотяване и възпитание на чувствата. Тъй като ужасно много от тези класически книги трябва да се прочетат точно в размирните тийн години, когато битието определя съзнанието, а когато животът ти е пълен със силикон, салфетки и веещи се на показ дирници, няма как ума да е на кой знае какво ниво.

63029z 02_Jevgenij_Onjegin

Започвам с абсолютния ми любимец – Лермонтов и Герой на нашето време, и приблизително на същата тематика – Онегин на Пушкин – истории за млади и красиви хора, отегчени от ограниченията и доброто възпитание, търсещи тръпка и истински емоции за преситените си сетива. Отвращението се смесва с възхищение плюс доволна доза трагичност, които могат да запалят всеки подрастващ мозък с малко повече от три работещи клетки , успели да намерят смелостта да посегнат към класическа руска литература без някакви комунистически предразсъдъци.

Lev_Tolstoj__Vojna_i_mir__Tom_12 russkaia-klassika-anna-karenina

Не можем да пропуснем и бащата на хилядостраничните епоси Лев Толстой и неговите Война и мир, Ана Каренина, Кройцерова соната и Смъртта на Иван Илич. Признавам, че не ми е достигнало търпението досега да се потопя в многопластовите сложни руски творби, които имат навика да те влюбват в суровата и мелодраматична руска душа до степен на пристрастяване, в която всяка следваща страница е като минута прекарана с приятели на чашка, а не като мъчение на четящата душа. Вярвам за себе си, че в един по-зрял етап на живота ми бих могла да Толстоя както си трябва , без ненужно отегчение и насилие над вкуса ми.

173734

В списъка присъства и Иван Тургенев, макар че любимата ми В навечерието не е в списъка, тук се препоръчват Бащи и деца, Пролетни извори и Крал Лир от степите – мащабни проучвания на семейни отношения, драми и емоции по руски, но по начин лесно възприемчив и за европейци, което е и една от причините Тургенев да е доста известен на запад.

 idiot 4171_max zapiski-ot-podzemieto prestyplenie-i-nakazanie

Разбира се, за къде без Достоевски и неговите  мрачни изследвания из нищетата и развалата на човешката душа. Това са все заглавия изпълващи ме с огромна тъга и меланхолия още при досега с първите страници, натежаващи и наболяващи,  може би натискайки разни злокобни дръжки на врати от стаи пълни със скелети в емоционалния ми гардероб. Вероятно след години, в периода в който и Толстой ще ми е близък, чернотата на Достоевски няма да ме натъжава толкова. За по-смелите и от сега , за всички емота, готици, ъндърграундъри – задължителни са Престъпление и наказание, Идиот, Бесове и Записки от подземието .

shinel-nos-zapiski-na-edin-lud myrtvi-dushi

За щастие тук е и любимия ми Гогол, и неговите почти фентъзийни текстове, на ръба между политическата критика на времето и фантастичната творческа абстракция. Въпреки , че са препоръчани само Мъртви души и Нос, аз бих допълнила и прекрасните новели от Вечери край селцето Диканка, като за начало започнете с Вий – ужасно стряскащ разказ за вещици и духове, типично в руската магия на безкрайните земи.

Руската група се допълва от Иван Гончаров и неговия Обломов и Николай Лесков и Очарованият странник – напълно непознати освен за специалисти по класическа руска литература, но по описание изключително свежи и пародийни текстове, незаслужено скрити от нас, което едва ли ще се промени имайки предвид анти-руските постоянни течения в страната ни, блокиращи както невероятно добри класики, така и мега заглавия от любимия ми фентъзи жанр, пропускани умишлено и упорито от политически свити субекти.

В следващата част идват няколко странни автори, създали неща, които дори биха могли да допаднат на мен – това е все пак времето на Хофман, По, Уелс, Стивънсън, Алиса в страната на чудесата и Шерлок Холмс, така че най-доброто идва за десерт.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s