1001 книги, които трябва да прочетете преди да заминете с еднопосочен билет отвъд

Настъпва времето на жените авторки, дали онзи сладостно – ироничен и нежно – драматичен облик на една цяла епоха, минала под владеенето на кралица Виктория.

63101z 10000000000154_b 10000000000517_b

Сред задължителните имена, които не просто трябва да прочетете, ами ще ви и харесат, е първо ироничната кралица на благопристойните нрави, родоначалничката на добре написания чик – флик с романтична основа, но и много собствен дух и усмивка – Джейн Остин. По принцип която и да е нейна книга е просто брилянтна и доставяща удоволствие във всеки един момент от живота на една млада или не толкова дама, но като основните бенчмарки тук се отличават Ема, Гордост и предразсъдъци и Мансфийлд Парк.

 10000000044936_b 181872_b

Следват я по петите магичните сестри Бронте, с техните светове от страсти, готически сетове и сравнително справедливо положителни обрати, вълнуващи и разтърсващи иначе прекомерно стегнатите в кръста викторианки. Джейн Еър на Шарлот, Брулени хълмове на Емили и Уилдфел Хол на Ан. Удивително познаване на любовта от страна на три затворени от целия свят скромни дъщери на викарий, което може да премине все още дори през дебелата пелена от цинизъм на съвременните жени.

gaskel

Измежду дамите – създателки на словото и поучителки на нравите се нарежда и още едно име, останало малко встрани за българските читатели, а именно великолепната Елизабет Гаскел с нейните Кранфорд и Север и юг – достоверни описания на тъжната страна от викторианска Англия, но с усмивка и премерена самоирония към обществото и сивотата в него.

Време е да отделим внимание и на господата в тази прекрасна ера, описващи реалността или пътуващи назад в по-вълнуващите времена, имали подкрепата на цялото четящо мъжко общество , търсещо своя поглед върху емоциите и страстите , така вълнуващи нежните им половинки.

images7L7VEU60 OTCH-IKD-82RR

Сър Уолтър Скот и неговите Роб Рой и Айвънхоу , поднасяващи вълнуващи приключенски истории със забележително достоверен и все пак силно героичен свят , по който не само мъжката половина от четящите викторианци, но и бледите дами с бонетата в църквата, еднакво биха могли да се прехласват и обсъждат на воля без да бъдат обвинени с неблагопристойност или разюздани нрави.

1348501205_priklyucheniyata-na-olivr-tuist-charls-dikens_-1985 1290294020_golemite-nadejdi-1960 koper

Чарлз Дикенс и тъмните му кални истории за приключения в канавките на индустриализиращото се кралство , които аз така и не мога да намеря сили и положителни емоции да прочета без да изпадна в тиха меланхолия – тук са Оливър Туист и Дейвид Копърфийлд, Големите надежди и Студения дом. За моя вкус твърде много тъма , която ще си спестя винаги , когато мога.

panair

И Уилям Такери, блестящ с неговата брилянтна Панаир на суетата, с незабравия образ на Беки Тачър – абсолютната авантюристка, оцеляваща при всякакви условия с минимални усилия, живееща живот, който не заслужава и радваща се на успехи, които нормално биха и били отказани от всеки с малко мозък в главата.

Французите дават своя дан към достоверното описание на тъжните времена, в които имат честта да живеят с онези имена, които със сигурност познавате от библиотеките на родителите си, стройно подредени в редички от педантично събрани съчинения, по-скоро отблъскващи с безличната си еднаквост, отколкото вдъхновяващи нормалния читател да ги докосне с желание.

172977

Стендал е отбелязан с неговата Червено и черно елегия за младия развален любовчия, тръгнал да търси несправедливо добър край за историята си, единствената ми позната тук, и Пармския манастир. Балзак участва с романите от неговата Човешка комедия – Южени Гранде, Изгубени илюзии и Дядо Горио, а непримиримата Жорж Санд – с  Дяволския кладенец. За всички заинтересовани от френска литература – повечето заглавия са напълно достъпни за четене онлайн или офлайн от някое тъжно кашонче на някоя спирка.

116773z 63322z

Още едно име заслужава своето самостоятелно отбелязване, и то е на изключително плодотворния Александър Дюма , с неговите вълнуващи приключенски истории за крале, рицари – мускетари и млади благороднички в размирна Франция – познатите на всички читатели , а и зрители на многобройните екранизации  – Тримата мускетари и Граф Монте Кристо.

В следващата част идват руснаците, още много французи и няколко откачени англичани. Очаквайте още невероятни истории, които не бива да пропускате в живота си поне по име , в случай, че ви се отдаде да водите невероятно сложен литературен разговор с язвителен псевдо критик. Каква ли е вероятността, хм.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.