1001 книги, които трябва да прочетете преди да помиришете босилека

Продължаваме пътуването из страната на книгите, които според разни умни и начетени хорица трябва някак да разлистим дорде имаме разни неща като кръвно, мозъчни вълни и нощни полюции, или с други думи – докато биваме все още фиктивно водени като живи същества.

Нравите се освобождават, което води авторите или към блатото на страстите, или към зимника на страховете, понякога комбинирани.

4384_max

Особено място е отделено на великолепните готически романи – Замъкът Отранто на Хорас Уолпоул, Ватек на Уилям Бекфорд, Франкенщайн на Мери Шели – всичките преведени и дигитализирани на български, любимата ми книга в подрастващите времена, наред с Дневник на чумавата година на Дефо, който обаче не е в този списък, а трябва според уж много разбиращия критик в мен. Красиви и страховити приказки за нрави и отвъдни намеси, на които никога не съм можела да устоя. Планирам повторен прочит, за да си опресня хубавите спомени, дано не се заменят от лоши настоящи впечатления.

Сред непреведените в жанра на елегантно страховитото се редят великолепната Мистериите на Удолфо на Ан Радклиф и Монахът на Матю Грегъри Луис, които задължително трябва да видят български превод някой ден, и просто не ми го побира ума защо още никой не е сетил за тях. Освен ако някъде някой не ги е поиздал леко апокрифно – разбирайте нелегално – голям почитател съм на такива експерименти, така че ако видите някое от тези заглавия насред някой забравен от бога кашон из центъра, надайте силен подкрепящ вой, за да си ги набавя.

file16712 63526z 169174

Специфично място имат  по-разкропостените автори на времето си, обхванати от мътни страсти – като се почне от Фани Хил на Джон Клилънд – откровен порно роман, но с изключително положителен дух на веселата и авантюристична девойка, превръщаща се в почти мадам на удоволствията , понякога дори заплатените такива; Опасни връзки на Шодерло дьо Лакло – повече познат ни от чудовищната екранизация с Глен Клоуз и Джон Малкович, които могат да ви разтреперят и насън с злокобната си еротика на думите и обещанията на цена някое и друго разбито сърце или обречена душа, понякога плюс някой и друг труп на прекален емоционал за разкош; и накрая Жюстин и 120 дни на Гомор на Маркиз дьо Сад – гротеската на най-тъмните кътчета на човешката низост и сексуални перверзии, описани от човека създал бдсм-то, техниките включващи разни човешки течности и твърдости, плюс многополовите забавления , възродени с типичната френска развратност . Все познати текстове, които обаче не могат да ме изчервят както преди някое и друго десетилетие , въпреки че Лакло ще изисква един припомнящ прочит през настоящата година, заради малко по-дълбокия си потенциал за разкриване на загниващата човешка душа.

Списъкът на века завършва с за мен напълно непознатият реалистичен животопис Антон Райзер на Карл Филип Мориц, красивата китайска история A dream of red mansions на Cao Xueqin, кафкианския политически историзъм за Приключенията на Кейлъб Уилямс на Уилям Годуин, изповедта на един афро-британски роб от Olaudah Equiano  и неговата The interesting narrative. Непознати заглавия, автори и истории, които обаче не ме впечатляват и настройват за четене. Ако някой ги е намерил на български и е заформил конкретно мнение, е повече от добре дошъл да сподели. 

normal_beff79a0705c576818177d6afa2416441302521005

Преминаваме в новия век с Хиперион на Фридрих Хьолдерлин. Е, това не е Хиперион на Симънс, а пос-коро считана за абсолютен шедьовър на духа, философска антиутопия за хармония с природата и боговете под формата на писма на фона на древна Гърция. Може би книга за по-зрелите времена от живота, но не и за настоящото емоционално състояние.

287848

На разположение на заинтересованите е следващото заглавие в списъка – Хайнрих фон Офтердинген на Новалис – очевидно знаково произведение на германския романтизъм, откъдето произлиза и синьото цвете станало символ на цяло литературно течение. Признавам, че съм правила опити да се потопя в света на Новалис, но твърде помпозния дори за моя вкус и някак наивистичен език, в комбинация с откровения личен философски труд, само леко маскиран като повествование, ме отблъсна към момента, изчаквайки едно по-поетично и летящо четящо настроение, което лесно придобивам след сблъсък с някое кърваво или бездарно, или и двете, попаднало по погрешка заглавие в библиотеката ми.

 srodstva kolhas

Германската инвазия в началото на 19 век на литературния фронт се допълва отново от Гьоте и неговия по-зрял поглед за любовта в романа Сродства по избор, който може да бъде намерен основно на старо, а е и екранизиран на всичкото отгоре за по-мързеливките,  и непризнатия от същия Хайнрих фон Клайст и неговия Михаел Колхас, разказваща за обикновен човек тръгнал по пътя на пресъпленията след разбира се поредната несправедливост от класово издигнатите.

283546

И преди да преминем към армията на жените – писателки, родоначалнички на женската чик-флик проза, но в качествения и класически вариант, ще завършим днешното пътешествие сред книгите, които така и не сте се сетили да пипнете през живота си с познатия ни вече Дидро , с който скоро ще ви запозная съвсем детайлно, и неговата Племенникът на Рамо – една от най-противоречивите му философски книги, които или ще обикнете, или намразите от досада, тепърва предстои да проверя от кой тип ще съм аз.

2 thoughts on “1001 книги, които трябва да прочетете преди да помиришете босилека

  1. Pingback: Готически роман | MEDIA MARKETING

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.