Философски новели

Волтер

656_max

Ей, чакайте, не отвръщайте така отвратено поглед. Да, да, знам философия , Волтер и някакви новели наведнъж идва много стомахоповдигащо за средния читател, възпитан в искрено отвращение към класическа литература от най-ранна детска възраст. Но понякога е добре да се преглътне напиращия писък , и да се разтвори поне заглавната страница на някое знаково произведение, за да се открие, че от време на време дори класиците и критиците имат някакво право да определят какво е качествено, и какво – достойно да бъде забравено.

Новелите на Волтер са всъщност изключително духовити, иронични и осмиващи завоалирано френското общество по приятно интелигентен, но напълно четим начин, обичайно поставени в екзотичен фентъзи сетинг на древните Вавилон, Египет, Асирия, Средния или Далечния Изток, където принцове и принцеси се борят с алогичната жестокост на живота. Добрите са винаги губещи и внимателно жестоко наказани за проявите си на добродетели, но в крайна сметка достигат до философски анти-хепи енд, в който оцеляват и се борят за живота, отърсили се от романтични представи и наивистични желания.

Най-доброто и знаково заглавие естествено е за приключенията на принц Кандид, и неговия непоправим оптимизъм, който му докарва всички беди на главата, но липсата му на отчаяние от очевидното съсипващо зло в крайна сметка надвива, и поне го оставя жив и здрав, ако не точно щастлив. Има и други , доволно безумни пътешествия на още благонравни симпатяги, опитващи се да достигнат до неведомите ценности като мъдрост, любов или щастие,  грижливо затрупани с препятствия и нещастия. С щипка магия, невероятни обрати и прелестен език, Волтер се оказа странно приятна изненада за мен. Не е нищо снобарийско, превзето или натруфено , а забавно и горчиво-усмихнато. Понякога скокът в привидно неблагонадежното си струва, все пак нали е класика.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.