Легенди за тъмната гора

Стив Барлоу и Стив Скидмор

9789542701538 ????????????????????? ?????????????????????? ???????????????????

Едно ми е такова коледно и топло, и някак неестествено усмихнато, макар и слабовато нервно, щото не целия свят е затихнал в предколеден унес, и работата никога не спира. Но в почивките между поредната нервна криза и пристъп на необоснован работохолизъм , намерих едно малко съкровище от фентъзи за подрастващи, което съумя хем да ме усмихне, хем да ме напрегне в умерен съспенс така, че да чета поредната история до малките часове на нощта като невръстно хлапе, скоро открило магията на по-добрите книжни светове.

Стилът на книжките може да се опише с една дума – Дисни. Сещате се – симпатични герои, добри истории, със задължителна и лесно възприемчива поука, интелигентно наситено действие и много хумор, обикновено през устата на някое малко гротескно свръхестествено същество, което ръси лафове и мъдрости на равни дози.  И това в никакъв случай не е негативна страна – напротив, носи всичко онова цветно и почти безопасно, с винаги гарантирания добър финал и справедливо , не винаги кърваво, наказание над лошите, които почти винаги подлежат на превъзпитание или поне ограничение на лошавината.

Сетингът е огромна гора, заемаща познатия свят, в който живеят малки човешки общности, напълно изолирани и незнаещи една за друга, във феодално общество без воля за открития или пътешествия, с малко интерес към легендите и златните времена на рицарство и магии. Вълците са неуспешни обирджии по пътищата, червените шапчици за братовчедки на Леголас, а спящите красавици са задръстени кифли с претенции кой ги събужда. И точно в този почти умрял откъм фантазия свят, се раждат няколко оригинални героя, спасяващи го от пътя към реалността, събуждайки умовете за битки с дракони, тролове, пирати и оживели кошмари, преразказвайки уж познати приказки и литературни образци с нахилен до ушите туист от ударната доза комичност. Непретенцозно великолепие и висококачествено разтоварване . А , да – предполагам , че става и за деца 🙂

One thought on “Легенди за тъмната гора

  1. Весела Коледа, Щастлива и здрава нова година, Анна! Супер си! Цунки: Весето Фламбурари

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.