Тайнствата на стената

Робърт Силвърбърг

kwall  

Признавам, че Силвърбърг ми бе познат досега единствено с магна опуса си за Маджипур, който си остава любимата ми книга на всички времена, ненадмината от никой фентъзист или фантаст досега в читателския ми опит като красота, мащабност и богатство на различията в нечовешки неестествен свят. Кралствата на стената, странно преведено като Тайнствата на стената в нашето издание на български език, е не по-малко значима в разкошната си различност , водеща ни сред скалистите върхари на негостоприемен свят, с обитатели в чиято хуманоидност не бихте се осъмнили чак до последните няколко страници епичност.

Роман за един невъзможен свят, привидно примитивен, но всъщност с далеч по-развит потенциал на личните възможности от нашия. Всички селца, всъщност многохилядни градове в низините, дават своя годишен доброволен трибют като 40 от най-личните им младежи, избрани сред хиляди други желаещи, като поклонници за свещеното пътешествие към безличните богове на една изпълнена с мистификации полу – реалност. Избраниците все пак не са най-добрите, а най-удобните за жертва, и в крайна сметка –  най-пригодните за тежкото пилигримство в търсене на мъдрост от онези, които са забравили за своите създания – миряни. Кралствата … е написана като дневник – изповед на единствения запазил напълно ума си пътешественик до върха на радиациония ад – свещена планина , основа на вярата на един странен народ, можещ да управлява умствено полови белези и физични данни, но все пак и ужасно податлив на светкавични мутации и генетични изменения на психологическо и физиологично ниво, разкъсвайки ограниченията на днк-то и приемливите за разума форми и възможности, по волята на по-висши природни или божествени сили.

Пътуването на обречените жертви преминава през ужасяващи планини, злокобни долини и ужасни пещери, населени с хиляди от провалилите се прежни трибюти, предали се на унищожителната радиация, превърнала ги в създания, по-долни и от най-нисшите представители на животинския свят във физическо и умствено отношение. Странна смесица от хорър и фентъзи, с щипка фантастика, идваща с първия истински човек в крайна форма на тежка лъчева болест, водеща до сблъсъка между изконна вяра и логична реалност, унищожаваща цялата основа на здравия разум, и заменяща го с океан от възможности , противоречащи на всеки възможен закон, мит или фантазия. История за ограниченията, за битката с правилата и егото, за водачеството, отговорността и нивата на всевъзможна емоционална интелигентност.

Зад зловещата приказка с много смърт, мъчения и загуби се крие идеята за съзряването, следването на целта в живота и вземането на противни на собственото аз решения в името на висши идеали и нужди. Философия и бунтарство, магия и битка, ужас и самота. Трудно е да се пише за толкова сложна постановка на идеи и внушения, които се опитваш да възприемеш максимално повърхностно, за да не се наранят собствените ти вярвания и мечти. Мащабен текст, който завладява сетивата и подчинява ума на още една странност , още една възможност и още един кошмар. Великолепна книга, по-важна и истинска като емоция от всяка локва реализъм, която ни опръсква ежедневно. Няма как да не се влюбиш, дори и малко насила срещу очакванията си. Такъв си е Силвърбърг, без да очакваш и си вече омагьосан до живот.

3 thoughts on “Тайнствата на стената

  1. Първата ми прочетена книга от Силвърбърг, която завинаги ме влюби в стила му. 🙂

  2. Страхотен е – две минути се чудя коя негова да ти препоръчам като следваща и накрая реших, че която и да прочетеш, няма да сбъркаш. 🙂

  3. И за мен това е първата прочетена книга на Силвърбърг. Да живее тъща ми, която докато чаках за нещо, разлистих небрежно оставената на масата книга, която четеше тогава. Оказа се „Тайнствата на стената“. Зачетох страница-две и моментално ми се прииска да я прочета цялата. Останах наистина впечатлен и Силвърбърг се превърна в един от любимите ми писатели.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.