Хрониките на Спайдъруик

Холи Блек и Тони Ди Терлизи

spiderwick prodsp

Още едно великолепно предложение от Фют, съчетаващо наистина добри книги с комбинация между богата приказност и съвременни проблеми, в чудесна хартиена форма и дизайн, изпипан като красиви , лесни за четене томчета във фолиант, идеален подарък за под елхата на приближаващите ми най-любими празници. Факт е , че на книгите въпреки доброто желание да са полезни и възпитаващи идеализирани средства за създаване на достойни хора, трябва да се гледа основно като на подлежащи на конкурентноспособност продукти, които ще се съревновават на и без това свитичкия пазар за вниманието на загрижените родители. И Фют винаги са полагали усилия в тази насока –  да нахранят не само умовете , ами и очите, защото толкова често първо заобичваме нещо с ограничената сила на погледа ни.

А най-важното и ценното в Спайдъруик е наистина историята за вълшебни , страховити и доста сърдити на човечеството злокобни същества, които се опитват да сринат до основи човешкия свят, и срещу които се изправят само шепа деца, заредени с късмет и насилена самоотверженост, възпитаващи невръстните читатели в разни доста полезни за нивото ни на еволюция нещица като самоотверженост, гъвкавост на възприятията и адаптивност на знанията за ефективна реакция и в най-откачената ситуация. Цялото това „обучение“ на подрастващите, разбира се, минава съвсем недоловимо, маскирано като задъхано приключение, с постоянен екшън и завладяваща приказност, а което и да е детско съзнание трудно ще устои на повика на фентъзийността, слагаща бляскава линияна невъзможност в така тъжната, дори и малките ни наследници, реалност.

Самите герои са малко противоречиви, но съвсем достоверни – изпълнени с гняв и хормони, неразбрани,израснали в семейства с проблеми – със самотни майки, починали родители, втори бракове – изоставени, разделени, разведени. Всичко което е могло да се скапе, се просто разложило, и в тази така нефертилна среда, малките ни герои се опитват да запазят духа и сърцата си чисти, и да намерят сили да спасят и света, разбира се. Не можеш да се влюбиш в тях, но поне ги разбираш, и им емпатизираш, изживявайки странните им приключения , без да се съмняваш и за секунда в тяхната почти реалистичност. Съвременна история – приказка, която бих прочела някой ден на нечии актуални наследници без предразсъдъци към невъзможното.

One thought on “Хрониките на Спайдъруик

  1. Чудесна поредица! Помня, че ми бяха едни от любимите на времето; те ми създадоха желанието за четене на фентъзи. В последната година имам странното желание да ги купя за всяко хлапе което познавам – за съседчето, за братовчеда, но си заслужават 😀

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.