Практически ефект

Дейвид Брин

2256_200

Една учудващо свежа и изпълнена с приятен хумор и авантюристичен дух книжка, на ръба между научния сай-фай и приятното инопланетянско фентъзи, с любимата ми формула за забавния симпатичен млад учен, попаднал в алтернативно феодално общество, което вярва и ползва изключително особен тип магия, намирайки любовта, надраствайки цивилизационните си ограничения, и което е най-важно – изоставяйки всичко минало и реално, и падайки с плонж в обятията на добрите фентъзийни времена, дори и с малко алтернативен технологичен туист за красота.

Изключително оригиналната система на Брин за практикуване на вещите – тоест чрез износване се облагородяват до вид,  който психоенергията ни реши за подходящо красив – примерно джинси от битака стават след няколко години супермодерни дънчици от мола, само докато си почиват връз отрудените задни части на някоя прислужничка – стои в центъра на абсурдното бъдеще на една странна планета, където драконите са спомен, елфите – почти реалност, а изящното изкуство и централната канализация се съчетават с непознаването на колелото и неизнамерената все още рецепта за добра ракия. Логично и все пак доволно нереалистично. Няма как да не ми хареса.

Дори и да звучи малко твърде научно или подчертано наивистично на моменти, текстът на Брин е чудесен, динамичен, разказващ за прогреса на умовете по един лек и някак усмихващ начин, въпреки че не липсват и жестоки моменти, парчетии от трупове и насилие от злобна алчност. Непретенциозно, но обогатяващо привидното клише с много освежаващи моменти и замисляне върху някои наши общочовешки грехове. Какво повече да искаш. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.