Преобразеният

Майк Резник

1109_200

Наистина завладяваща книжка, ако и да не в огромния обем на не-знам-си-колко-томна космическа сага. Има от всичко, което ми харесва в истинския сай – фай – изключително ярък образ за главен герой – малко откачен, по-скоро затворен, търсещ промяна и приключение на всяка цена; странни и напълно различни планети, населени с почти неразбираеми от човешка гледна точка същества, които имат доста повече причини от нас да живеят; привидно непредвидим, но напълно интровертно логичен финал, носещ задоволство от собственото си съществувание, неподлежащо на служба на разни избледнели откъм смисъл понятия като общество, любов или човещина. 

От нажежените пясъци на планетата на човеко – светулките, почитащи неразбираемия Бог до фанатична лудост, през джунглите изпълнени със смърт на емпатичните човеко-носорози, до странната плетеница на нежната комуникация на безоките червеи – тъкачи и летящия свят на насекомоидните птици, изпяващи сърцата си в трели на съперничество и любов, един човек бавно губи всичко, което го дефинира като вид, докато достигне в метаморфозата си до подобрено и висше във всеки един смисъл уникално същество, прототип на бог – самотен, търсещ и творящ.

Блестяща приказка, с огромно въображение , богатство на идеи като за цяла поредица, но майсторски сместени в няколкостотин кратички странички. Световете на Резник, омерзателно завладени от хората, са по аватарски завладяващи, и предизвикващи най-съкровенната ни вяра, а именно видовото ни превъзходство над всичко, което съществува под хилядите слънца на безкрайността. Психологизъм и фантазия се срещат в най-правилното съотношение , което може да развълнува дори моята намусена душа. Ще опитам още от Резник, и дано да не се разочаровам, че летвата е високо, високо вдигната.

Advertisements

3 thoughts on “Преобразеният

  1. Има готини попадения (тази специално не съм я чел) Резник, но именно краткия обем не му позволява да се разгърне като хората и сякаш са му претрупани нещата 🙂 То аз съм чел само поредицата за Гадателката и още една, която в България са издавани под едно име…

    • Между претрупано и разводнено – винаги ще избера претрупаното 🙂 Отнема по-малко време за четене, оставя повече размисли, и едно такова добро впечатление, че си прочел много повече, отколкото мозъкът ти е регистрирал като обем странички. Поне при мен е така.

  2. gost каза:

    Има една книга, „Хроника на господарите“ или „на човешкия вид“, ще те излъжа. Тя ще ти хареса откъм послание, подозирам. 🙂 Изпълнението обаче е hard sci-fi. Все пак би било добре да я прочетеш, защото дава добра представа за Вселената, в която пише. На практика съм му срещал само книги, които се отнасят за демокрацията, но не съм задълбавал в неговите неща.
    Като цяло го харесвам – стилът му е на митописец в условията на космическа фантастика и миксът е веднъж. 🙂
    ПП: Поредицата от „Ад“, „Чистилище“ и „Рай“ можеш да я пропуснеш, мисля. Натоварена е с доста фатализъм, който май ще ти допадне, но пък той е политически фатализъм, който май не е от тия, дето ти допадат.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s