Господарят на нощта

tla17g tla17a nightsmaster-hp 882258 tla17fre-d  NightsMaster-HC-Front

Началото на най-добрата поредица на майсторката на готическото фентъзи Танит Ли – Приказки от плоската земя, доказва и на най-тесногръдите читатели, че пред тях блести огромна мина от ярки диаманти на словото, преплитащи цветове, мрак и красива жестокост в навързани истории, като излезли от древна нецензурирана версия на 1001 нощ, където доброто рядко побеждава, а когато го прави, е с  цената на толкова болка и мъка, че се обезмисля самото съществувание след ръба на отчаянието. Магията е във въздуха, хранеща палави демони и безразлични богове, а всичко е възможно, но рядко бива допуснато, тъй като от всеки ъгъл те дебне завистливо , и още по-лошо – отегчено създание, кроящо планове да опропасти човешкото щастие, крепящо се на толкова лесно раними постижения като любов, красота или богатство.

В подземното царство владее еманацията на красотата и нечовешката жестокост – архидемонът Азрарн, всесилния вечноживеещ господар на лъжите , играещ си с човешката раса , причинявайки и душевни изпитания, и физическа болка, като единствен източник на лично краткотрайно забавление, но едновременно с това е и единственото надчовешко същество, което в действителност го е грижа за народа на хората, пък било то и само от гледната точка на дете , обожаващо любимата си играчка. Злокобните му шеги с ходещата под слънцето раса нямат край, като любовта му към красотата се мери със страстта му към мъкопричиняването, и така се раждат легенди , простиращи се през хиляди години като смразяващи приказки за ужаса, дебнещ в мрака, и наказващ всеки, дръзнал да привлече вниманието на боговете със своята уникалност.

Прелестни невинни девойки, родени от цветовете на несъществуващи растения, чиито сълзи причиняват хиляди години терзания, убийства и омраза в несметен брой поколения ; зли кралици, а всъщност наранени от живота души, мачкащи целия познат свят под железен юмрук, и танцуващи върху костите на обожаващи ги поклонници; разделени души, търсещи себе си в безмълвен поход срещу дракони, чудовища и човешка мерзост; влюбени в мрака младежи, чиято красота обижда демоничната душа и затова биват наказани с векове тление под морските бездни; ослепени певци, спасяващи със своята песен една сънувана любов, само за да я загубят под пагубната ласка на първите слъчеви лъчи; влюбени джуджета, създаващи неподражаеми произведения на изкуството, носещи единствено мрак и болка на притежателите си.

Мултисексуалност, обезсърчителна невъзможност и приказна магия от най-висш вид – Господарят на нощта е удоволствие за сетивата, рисуваща картини и сънища с лекотата на вълшебно перо, толкова различна и вдъхновяваща тъмните алтер егота, дремещи в случайните нищо неподозиращи читатели. Литература за ценители, за напреднали, за майстори – читатели. Омагьосана съм и не искам да бъда спасявана.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.