Пръц-прахът на доктор Проктор

Ю Несбьо

295

Там някъде далече на север, сред красиви ледени фиорди, два часа слънце годишно и русокоси дружелюбни гиганти, се раждат странни истории, така далечни от обичайното ни злободневие, и все пак реалистично – невъзможни, и добре възпитаващи подрастващите в анти – агресия чрез най-добрия начин – а именно агресорите биват или фраснати от капак на излетяла шахта или погълнати живи от боа анаконда. Звучи малко зловещо, признавам. Но е написано толкова усмихнато, сякаш най-ведрото синеоко дете на света пристъпва към вас с покрит със засъхнала кръв месарски нож и ви чурулика добросъвестно  нещо за политически некоректна справедливост.

Спокойно , няма такава сцена, просто усещане.

Все пак не говорим за някакъв извратен хорър. А само за много приятен текст, напомнящ ми някак за Кестнеровите истории за малкия мъж и малката мис – едновременно книжки за възрастни и за деца, където приключенията са безопасни, най-страшния затвор е всъщност кротко яйцевидно местенце с шарени книжки, а пръцкането ( да не се бърка с пърденето ), се превръща от детско забавление в национална гордост. Не се бъркайте от заглавието – няма нищо гнусно или фекализантно в цялото туй преекспонирано пръцкане, важен е звука и подемната сила, която може да те запрати кикотещ се в атмосферата.

Само че предполагам децата – читатели ще тренират спортно пръцкотене с месеци след тази книжка, което може и да е забавно за тях, но едва ли за техните родители. Имайте едно наум – Ю ви е подготвил чудесна усмихваща история, но със скрит ефект върху впечатлителните умове. Та внимавайте за летящи подпръцкващи наследници, кискащи се със седмици. Пръцкането е най-старата шега на света и някак си никога не излиза от мода. Човещинка ще.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.