Вечери в селцето край Диканка

Николай Гогол

136_max

Тези които бърчат вежди при споменаването на руски класик – със сигурност не са чели Гогол. Ако имате вкус към думите и вълшебствата на отминалите дни, съчетани с незлобливо , но изобличаващо чувство за хумор, способно да проникне на така простичко, но и след време на малко замислящо ниво, ще се радвате, че тук майсторлъкът си личи от километри. Ако сте обикнали Майстора и Маргарита от първо четене, Диканковите вечери няма как да не ви допаднат. Вещици, дяволи и зли магьосници се омесват с дивите казаци, необятните руски души и необуздаемите украински характери в каша от топли цветове и объркващ фолклор, овъртяни в реки от думи и сънища с румени бузи и пухтящ дъх на ведра ракия.

Абсолютният връх на вълните от магия тук е Вий. Който не може да се разкаже, само да се посочи като безапелационен пример на класически хорър , зазидващ ни в цяла църква демони , дошли на погребението на полу – покаяла се вещица, предвождани от архидемона Вий, когото ако погледнете изпод гигантските му клепачи, ще усетите как душата ви побягва с писъци някъде извън телесната обвивка, много , много далеч от всички свързано с гледане, усещане, чуване, и каквато и да е там сетивна работа. Демоните бродят по белия свят и завладяват живота на обикновените селски хорица, ставащи страдащи жертви по-често отколкото смели победители. Но добрите краища все пак присъстват, ако и да не са за всички участници в историята. Усмивката блясва и след секунда угасва в смразяваща картина на посечено в люлката дете, млада невеста намира утеха в дълбоките води на местната рекичка, нежели да приеме нечия натрапена или отказана любов, а младите неразумни младежи кога яздят дяволи, кога черна чума ги изпива, алкохол с милиард градуси се лее, а забравата властва , често безсилна да надвие поболелият от вълшебства , вече не – здрав разум.

Приказки за пораснали и ценители на класически текстове, които не тежат от дамгата на времето си или идеологията на някой недоразбрал драскач. Понякога и в училище можеш да прочетеш нещо свястно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.