Хиляда и един призрака

Александър Дюма

untitled

Кратък роман, съвсем нетипичен за обичайните тухлички на семейство Дюма, изпълнени с припадащи девойки, смели мускетари и зли кардинали. Чак роман на ужаса е трудно да се нарече, но има доста мистични и страшновати моменти, разбира се минали през изящността на френския поглед към непознатото. В едно малко градче изнурен каменар отрязва главата на жена си, която вместо да пукне кротичко във фонтан от кръв, си позволява да заговори от оня свят през мъртвите си устни, с което предизвиква вълна от истории от първенците на града, разказващи уж преживени случки, в които говорещите глави са по-скоро ежедневие, отколкото демонични събития – наказания за грешниците. Молдавски красиви принцове – вампири, отмъстителни призраци на сюрия френски крале, пищни погребения на несбъднали се владетели, ръфащи кошовете отрязани глави на благородници в дните на Революцията, мистериозни котки, слуги и скелети, идващи за отмъщение за смъртта на своя зъл господар, божествени пазители на телата на разкаяли се разбойници, увиснали на бесилката, прераждащи се странници, укриващи се зад незначителна външност на обикновени граждани, Интересни идеи, описани изящно и вдъховяващо почитателите на странности. Една от онези книги за ценители, близка до нещата на По, Джеймс и Дойл. Непретенциозно, и все пак – не за всеки.

Advertisements

2 thoughts on “Хиляда и един призрака

  1. Звучи много интересно! Дори не бях чувала за „Хиляда и един призрака“. Да си призная, първоначално прочетох „Хиляда и една приказки“, може би заради клишираното ми съзнание, но след това видях и надписа „Александър Дюма“, което ме отрезви и събуди любопитството ми.

    • Ако си падаш по олд фешън истории за призраци – ще ти хареса без съмнение 🙂 Намира се втора ръка от сайта на Книжен пазар и в някои антикварни книжарници, заслужава си за почитатели на жанра.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s