Орландо

Вирджиния Улф

vuorlando3

Кой се страхува от Вирджиния Улф? Амииии, много сте малко, криете се. Който е прочел дори един абзац от Улф , се изпълва с онзи атавистичен страх на средното човече, изправило се през прогарящо ретините слово , написано от невидими гиганти. Защото дори шепа изречения могат да те отвеят с постройка, ритъм, език, и три тона картини, цветове и звуци, достатъчни да предизвикат културен шок и лек тремор в лявото слепоочие, и в уж най-обръгналия откъм гении – писатели читател. Като затвориш и последната страница, ако въобще остане дъх за това, ще оставиш книгата крайно, крайно внимателно на тъмно и далечно кътче, като емоционално заредена до пръсване бомба, която трябва да бъде следена до края на живота с много страх и лек ужас да не би думите да те затрупат като фонтан от течно злато. Защото Улф е безкрайно опасна жена, и ми е невероятно бездумно да обясня като хората защо. Но ще опитам.

За Орландо казват, че е най-четивната и ясно написана книга на Улф. Ако това е така, отивам да скимтя в зимника, притрепервайки, защото ако толкова извънредно много накъдрено, напухено и набомбастено слово е пример за скромен почерк, то не знам какво би ме очаквало в някоя от по-нормалните за нея книги. Улф пише с твърде широк размах, и едновременно с това – напластено с всички възможни детайли от облекло, обстановка, характер, мисли, чувства, и то така, че дишането откровено се затруднява, а точките на изреченията биват преследвани почти с безумна жажда за финал на това космическо мъчение – екстаз на думите. Историята е всичко друго, но не и ясна или разбираема. Има заиграване с половете, феминизма, фантазията, приетата за изтънчена чувствителност на смесените джендъри; има пътувания до Изтока и Запада на европейската цивилизация, търсене на самоличността, преклонение пред таланта, обожание към кралете, кралиците, жените, идеята за брак. Всеки абзац е нова идея, изпипана до съвършенство, сякаш готова за ритуално четене пред гладна за душевност тълпа. Откъдето и да се зачете , чукът на съвършенно друго ниво на стил , не пропуска да те удари в оценителската скала. Замисля те, изчервява те, ядосва те. Гневи те най-вече мисълта, за собствената очевидна посредственост, която пречи да се почувства Улф. И дразни много и обезпокоително очеизбождащото ни тесногръдие, пред което заигравките на Улф с природата на цялото мироздание, ни топят като восъчни фигури под прежурящо слънце от срамота колко малко сме провидели в живота.

Далеч по-умни хора от мен се затрудняват да говорят смислено за Улф, та аз ли да успея, хайде сега. Потърсете за нея повече, проучете и малко повече Орландо, намерете и филма с Тилда Суинтън – сериозно, няма друг човек по-подходящ за ролята от този абсолютен ангел – андроген, пък тогава му мислете къде да заровите Улфовата бомба от словеса. Аз още се оглеждам нервно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.