Къща на много пътеки

Даян Уейн Джоунс

HofMW_cover.indd

Радвам се да обявя личното си ново завръщане в привидно прекрасния, уж само розово-захарен свят на Хоул и компания, в който обаче труповете на злите присъстват , както и жертвите на поредните необичайни, но все така зловещо машинации, без същите да бъдат смитани под килима с наивистично – извинителна усмивка, но и без излишни кървища и детайлни описания, които биха отвели вниманието на целевия млад читател от важния акцент на смърта насред едно свежо и забавно фентъзи , като това на леля Даяна. Това си е типично нейн подход, удрящ винаги на правилното място, макар и нерядко резултатите от този удар те достигат доста след като и последната страница отдавна е минала пред очите ти. Но уроците остават, и носят утешение и отговори , точно когато потрябва. Ако не сте познали абсолютно неоспоримото думомайсторство досега – отбележете си го непременно.

 Героите са обичайно различни и непознато – незначителни както винаги ,а появата на Хоул , Софи и Калцифър идва след половин книга, но е толкова знакова и подчертано избухваща, че се явява кулминацията на история, която всъщност не е за тях. Централните образи на прохождащи момче и момиче – чираци на магьосник по невнимание, са силно заредени с разбираем хумор и свежест, намигващи към малките книжни плъхчета, които не познават системата за миене на съдове или технологията на пране на мръсни дрехи, както и към възпитаните мамини момченца , за първи път сблъскващи се със света, който очаква от тях да са всеоправни мъже. Книга за възпитанието на интелигентни деца под прикритие, или невероятно свеж и оригинален летен фентъзи роман за ултимативно всяка възраст, или още двеста различни неща, криещи се зад забавни картинки и перфектно оригинално оформление – Къщата е всичко това и много , много повече за всеки отворен към добрите текстове под каквато и да е форма читател.

Истински късмет е , че Артлайн се занимават с издаването на Даян Уейн Джоунс в България – тези книги наистина заслужават специалното отношение към книжното тяло, създадено със видима любов към красотата и носещо много допълнително преживяване към и иначе съвсем задоволителното усещане от самия текст. Това е една от малкото авторки, напълно заслужаващи и дори изискващи такава лъскава опаковка, за да могат техните идеи да попият възможно най-перспективно в читателските умчета, без да отегчават или разсейват във важните моменти, преминаващи непрекъснато под пълна маскировка. А и да не пропусна прекрасния превод, отговарящ напълно на оригиналния стил на авторката по премерен ритъм и нежна простота на изказа, действащи просто ултра зарибяващо и връщащо към добрите впечатлителни години дори и одъртяващи киселячки като скромната ми личност. И до утре мога да редя суперлативи, и няма да излъжа и преувелича дори за секунда. Препоръчвам усещането на всеки.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.