Сянката

Сибин Майналовски

24-fantastichni-razkaza-ot-sibin-maynalovski-v-syankata-tarsyat-svoite-fenove-po-knizharnitsite

Изключително силен сборник разкази. Подчертаваме, болдваме, оцветяваме и украсяваме с кадифени траурни лентички свидното определение изключително. Защото Сибин пише като някакъв странен кошмарен ( в рядко хубавия смисъл на думата ) експеримент за съчетаване на гените на Шекли и Баркър, с малко Кинг за вкус, и който и да изберете майстор на хумористичното фентъзи за разкош. Изненадана съм цвилещо-приятно от много добрата подборка и качеството на текстовете, очевидно минали внимателна редакция и блестящи с почти брилянтен език, интересни хрумки, весело-уместни закачки и онзи дъх на майсторлък сред думите, отличаващ истинските думосъздали, осенени от свети творчески дух, от онези амбициозните, но посредствени драскачи, известни със скучноватите си филмови екранизации и напълно липсващите, за очите на опитните читатели, качества на работата си.

На сенчестата сцена Майналовски кани всичко неестествено, нечовешко и нереално на по чашка гаргаробластер , с цялото уважение и видно преклонение пред имена като Дъглас, Азимов, Шекли, Кинг, Баркър и десетките други, чиите вълнуващи влияния не съм могла да идентифицирам явно. До шантавите лилави магове подтичват миниатюрни морално развращаващи космически видове; над бодливите рамена на демони адови надничат малки пухкави котенца от същата таз преизподня; луди убийци, нежно галещи обичните си опасни дъщерици по главичките, мерят бицепси с космически пътешественици, откриватели на смъртоносни видове – унищожители на цели цивилизации. Роботи с особено чувство за философия, касапи, търсещи топла ласка, лами-спаски с реалити мечти, одушевени градове – чудовища, зловещи дечица с остри режещи предмети в крехките си ръчици, смъртоносни телефони и коли, сбъдващи желания и вземащи души във фонтани от болка – безкрайно много идеи, образи, проблясъци талант, оставащи плътно запомнящи се дори в преситеното съзнание на типа трудни читатели като мен. Повярвайте на изключително красивата корица – изпълнява си обещанията за изящен ужас и потъмняло от венозна кръв удоволствие, плюс по някоя и друга искрена естетска усмивка в допълнение. Наистина добро.

2 thoughts on “Сянката

  1. Благодаря за напоително- описателното прекрасно ревю, тъй като имам книжката ( с автограф от самия Сибин), та се чудех как да я опиша на приятелите си. Сега, с твое позволение, ще шерна във Фейсбук това ревю, да го прочетат и най-накрая та да падне това бреме от плещите ми.

    • Описва се и с една дума – страхотийска 🙂 Наистина Сянката е много добра книга, заслужава си повече хора да чуят за работите на Сибин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.