Думите

Богдан Русев

169787z

Читателските ми отношения с Русев минаха предполагам десетилетие, започвайки с първите му материали в апокрифния вече култ Егоист, който хора над определена възраст познават като проходилка на много съвременни големи имена в писането и кногиздаването. Добри времена бяха, хората пишеха за живота, който ме интересуваше. Но с годините отношенията ми с реалността се влошиха до нивото на любезно сътрудничество по страничен проект наречен заработване на средства за съществуванието. Засега се проявявам като що – годе кадърен мениджър по този проект, до ниво така че ежедневието ме харесва сравнително и ми пише картички за Коледа , ама в основната част на битието ми, както поне аз го виждам признавам, гледам надалеч , нависоко и настрани в нереалността, където истински дишам. Русев малко или много следва моя път на отчуждение от всекидневните тегоби, но ретранслира усещанията на реалността през разните му там модерности и подходи към масовите поклонници на твърдата земя, и получава текстове, които мога да чета както аз, така и нормалните сивеещи хорица , дори и онези с три кила салфетки под мишница и ръцете горе в сублимните моменти на силиконово подвикване във вече не задимени бучащи залички за псевдо забавления.

Думите е обединение на идеи, но и преход към следващата фаза на твореца, видимо поизтъркал се от страна на вдъхновение, но все още произвеждащ прекрасни текстове и идеи, с потенциала на абсолютен култ-референт за качествен сбор от думи. Защото всичко е думи. Навързани, овъртолени и накачулени… придърпващи, отесняващи и притискащи… теговати, умислени и завихрящи. Богдан ги може всичките. Четири новели, привидно нямащи нищо общо една с друга, освен в ума на автора, но и точно това е в крайна сметка – карта на мислите, плановете, възможностите на таланта, внимателно подбрани и структурирани за лесно възприятие, напластени, скрити и подредени за всички варианти на читатели, имали удоволствието да се доберат до тази привидно малка книжка, а всъщност цветна бомба от възможности и алтернативни реалности.

Духове е сеирджийската елегия на фейсбук , вдъхваща ми един поглед далеч в бъдещето, когато снимките вероятно ще разказват истории, и зад усмивките на щастливите компании ще се скрият гигабайти преживявания, драми, разлъка и самота в търсене на някаква обич, сред живите или сред мъртвите. Любовта като една безкрайна верига от двойки, тройки, скучновати разлъки и страстни начални месеци на абсолютно щастие, замяна на героите в една и съща пиеса, с предвидим край, но все пак вълнуващи те на клюкарско ниво междинни сцени.

Племена е историята на сънуващите активно, създателите на сънувани светове или пътуващите из тях, вплетена с криминален елемент на загубило разума си обожествено съзнание на полудял автор на идеи, който избива непоклонилите се пред него по-минимално затрогващи души. Пошла нишка на иначе стандартното осмъртяване в богоподобна сцена с ежедневни актьори, разкриващи творческия си потенциал не по най-хуманно приемливия начин, но далеч по- вълнуващи за неподготвения зрител.

Бурени е мулти-времева и вселенна епопея на възможните бъдещета и променени минали времена, в които побеждават я свръх надарените германци, я технологично супер напредналите руснаци, или пробудилите се информационно османци. Дали алтернативите са по-добри от познатия ни вариант на реалността е спорно, но поне с различен фон е мъничко по-интересно обичайното упражнение по ежедневни мъки на човешката личност.

Корени е обобщаващата схема на бъдещето за самия Богдан, лично и творческо, с частици от всичко, за което авторът в него милее, като топлата непредвидимост на невъзможността на Фей, спокойното пътешествие към смъртта на Туриста, и самия Русев като главен герой в живота си такъв, какъвто може би е , а може и просто да може да бъде след време. Лично и объркано, прескачащо и отпочващо отникъде , но най-силното и личното в целия сборник.

Пътешествие в съзнанието на един творец, каквото реално е – богато, запомнящо се, малко тъжно и достигащо твърде надълбоко в душата ти, без излишна помпозност, показна алтернативност или див фешънизъм на словото. Близко и спокойно в динамизма си. Моят начин за справяне с ежедневното тъмно сиво.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.