Малката вещица, Малкият воден дух, Малкият призрак

Отфрид Пройслер

Никой не е съвсем наясно колко са важни правилните истории , разказани в точния момент, на попиващата гъбка , наречена детски мозък. Пасивни принцеси, незлобливи рицари и винаги наказано по подходящия начин зло, създават най-малкото основите на нелогичните очаквания за светло и богато бъдеще като награда за добрите дела, които така ни пречат точно днес и най-вече утре. Същата работа върши и Библията между другото – прекрасен морал , така неприложим тук и сега. Но има някои междинни истории, които без да нараняват впечатлителните детски души, дават уроци, които могат и да им свършат някаква практическа работа, когато ще им трябва да вземат решения за битието си сами.

Малките измишльотини на Пройслер са точно от този тип, нарочно написани в противовес на обичайната практика за душевно обучение на подрастващите кандидат-възрастни разрушители на времето и света. Съвсем спонтанно изградени с една щипка бунтарство срещу нормите, реда и властимащите лица на деня, исторически подкрепени от собствената история на Отфрид, едва оцелял от сибирските лагери на „добрите“, пред които Треблинка и прочие нацистки шитни имат съвсем малко изродска преднина, след която остава осново нетърпимост към световната подредба и вечното право на силния. Героите на странния германец се опълчват и осмиват по леко андрешковски, но доста ефикасен начин на другия свят, който се бърка в техните магически неща. Езикът не е лигаво детски и натрупан с цветове и шарки, това са истории преди сън за умни деца, които сънувайки ще размислят върху идеите на Пройслер и ако имат късмет, могат и да ги приложат в реалността така, че накрая те да са ако не победителите, то поне да не са победените в битката със сивотата на ежедневието. А това е най-големият подарък, който може да се даде на което и да е обично дете – шанс за бъдеще по негов вкус.

One thought on “Малката вещица, Малкият воден дух, Малкият призрак

  1. За огромно съжаление никой не е съвсем наясно колко са важни правилните истории , разказани в точния момент, на попиващата гъбка , наречена детски мозък, както добре се изразяваш. Пасивни принцеси, незлобливи рицари и винаги наказано по подходящия начин зло, създават най-малкото основите на нелогичните очаквания за светло и богато бъдеще като награда за добрите дела, които така ни пречат точно днес и най-вече утре., съгласна съм.Да се даде един шанс на децата да имат бъдеще каквото на тях им харесва и да бъде по техен вкус е най-добрият подарък наистина.Книгата е страхотна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.