Ездачите на Перн

Ан Маккафри

Женското фентъзи има един основен проблем – женско е. В думите винаги се прокрадва я някой захаросан романтичен облак по време на разкостваща битка, ту повей на майчина тръпка ще развали особено горещ момент, в който главната героиня ще бъде мъжкарски обезчестена, или въобще не се стига до каквито и да било моменти на опасност, болка или вълнение. Лошото е , че има и много мъже автори, които търсят нежната страна в себе си, когато се изразяват в писмена форма, което им носи основно присмех и съжаление от презумпцията, че някоя фуста леко им е стъпила с прекършващо краченце на сънната артерия.

Ан си е жена и то от старата генерация автори, които са поставили основите на жанра и дали възможност на съвременните фентъзи пишлемета да веят гордо перчеми, убедени , че са измислили не просто топлата вода, ами водата по принцип и топлината за разкош. Драконите от Перн са дядовците и бабите на всички настоящо популярни  прохождащи дракониди, обичайна класическа собственост на рандъм сирак със свръхестествени способности, мотаещ се околовръст в близост до почни изпукало се паднало от нищото яйце. Но истината я знае само баба Ан. Драконите на Маккафри са генетично ъпгрейднати полу-умни гущери, които живеят със собствениците си и умират с тях на планета, чийто основен враг са агресивни спори от лунен спътник, хранещи се с всякаква биологична плът. Няма древна мъдрост, пещери със злато и драконски битки. Тук понаедрелите влечуги са ездитни животни, вярно – общуващи някак на ментално и емоционално ниво, но неспособни да водят истинска битка с все нокти и огньове, освен ако не са злобно разгонени. Нещо като попораснали ротвайлери, и толкова красиви също.

Перн е на ръба между старовремския сай-фай, който обрича съвременното общество на връщане към своите крепостни корени, и социалната драма в алтернативен, но не и много странен обществен строй напомнящ каляни средновековни поселища с малоумни автономни владетели. Ан Маккафри акцентира на междуособиците, борбите за надмощие и чисто човешките страсти, погубващи цели ареали живот, отколкото на по-интересуващите ме неща като битки, магии или алтернативни изродщини. Социално фентъзи, мда. Внимателно изградено, с детайли и видима обич към красивите и опаки герои, но твърде меко и встрани от конвенционално приемливото. Да се чуди човек как франчайзът на Перн се е разгърнал в над двайсетина книжки на поколенията пътуващи във времето ездачи на рептили от самотна тъжна планета. Сякаш обект на антропологично изследване, а не прост фентъзи труд е работата на Маккафри, и заслужава подобаващо уважение и настройка, които при мен очевидно липсваха. Все пак различното винаги си заслужава.

4 thoughts on “Ездачите на Перн

  1. Велика поредица, невероятна и ужасно любима – минимум два пъти съм препрочитала всичките 30-тина книги 🙂 Мен ужасно ме кефи точно социалният момент, как се разрешават трудности в един толкова различен свят, как живеят в симбиоза с планетата и са изгубили технократската цивилизация. Последните книги, които са дело на Тод, не са ми по вкуса, защото внася едни съмнителни секс-елементи, които стоят дрипаво върху канавата на цялото, но пък героите и времето, в което ги ситуира, са пак ужасно интересни.

    • Маккафри е много добра авторка, но според мен книгите и изискват едно по-особено разположение на духа, което при мен липсваше, че да се влюбя 🙂 Но не мога да отрека качествата и, дори и да не ги изпитвам както си трябва. Искаше ми се да прочета и нещо различно от нея, но не открих – всичко са и дракони.

  2. Прочела съм за момента само три – „Полетът на дракона“, „Походът на дракона“ и Белият дракон“. Някой знае ли дали има още преведени на българси?

    • Не, няма други преведени, даже Белият дракон така и не излезе на хартия. За мен лично не бе огромна загуба.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.