Кръчмата на Калахан

Спайдър Робинсън

Искаше ми се много да започна да ви обяснявам колко прелестна, забавна , лека и четивна се оказа книжката на Спайдърчо, но не мога да го направя. С никой от изнурените си крайници, служещи за разлистване на знайни и незнайни шитни от книжен и киндълов тип, не мога да ви убедя, че тази книга си заслужава парите и времето. Не и аз. Което може да се окаже небивала реклама в крайна сметка.

Кръчмата ми дойде твърде мъжка книга – с много алкохол, простотии, сексуални изчервени намеци, потни мъжаги и твърде реални истории. Може би това ми е най-огромното обвинение към Калаханската одисея , а именно , че е твърде реална за очаквателно безпрекословно поставена като фантастична книга. Погрешно , естествено, подходих с чувала с очакванията на база на разкошната корица и интересните идеи, които същата така активно загатвайки прокламира, и се сблъсках челно в трети коловоз с нещо, за което мога само да съчувствам искрено на Комата, че го е превеждала наведнъж. Езикът на героите е страшно труден , сленгов, хашлашки, просташки, лафче след лафче и малко нормална реч за баланс. Мен лично ме натовари. Харесвам красивите думи, какво да се прави. Интересното е, че почти всеки от разказите , вмъкнат в антология или колекция би бил на своето място , балансиран от други по-поетични или по-класически неща, но така концентрирано се заби съвсем свредлово в четящото парче сивкава мозъчна лично моя маса, и остави неприятни, най-малкото, следи. Тъжно е да гледаш как извънземни разрушители се притесняват за цената на цвеклото в Охайо, или как дори и говорещите свръхинтелигентни песове са длъжни да заработват по някой мизерен долар в местна радиостанция. Няма никаква красота или радост от различността, паралелните светове, пътуванията във времето. Всичко е представено толкова сиво, а е с претенциите за почти ободряващо.

Някъде нещо не съм разбрала очевидно, или съм възприела нещата по космически сбъркан начин. Но цялата Кръчма не ми донесе дори и минутка положителна емоция – аха се засмееш на някоя вълшебна щуротия, и ти сервират някоя реална лична човешка драма , която ти замръзва и начупва всички остатъци от несбъднала се усмивка. Абе съвсем като творение на млад български рандъм автор изглежда, макар че Кръчмата съдържа омнибус от три отделни сборника разкази, писани през 70-те и 80-те години на миналия век, носещи политиката, социопатията и скучността на онези хамерикански години, на които лично не съм никакъв фен. Но не ми вярвайте напълно – може това да е вашата книга – сладко-горчива, самотно-весела, обществено-незначима.За мен бе просто неочаквано сиво-тъжна.

5 thoughts on “Кръчмата на Калахан

  1. Хубаво ревю. И на мен „кръчмата…“ не не ми допадна.

  2. АБСОЛЮТНО съм на твоето мнение. Направо 1 към 1, Ана Хелс. И на мен ми беше адски трудно да я чета, много дебалшки и просташки език, много драма, много несвързани простотии, много глупави лафове, игра на думи тотално непреводими на български език, адски НЕсмешни истории, глупави каламбури. И да не можеш да сложил един свестен женски персонаж не е работа. Язък за яката идея, на моменти страхотните разкази и интересните персонажи. Мисля, че просто тази книга не трябва да се чете на език различен от английския.

    • Според мен Комата е свършила перфектна работа като преводач, но наистина се усеща пропастта между езиците – този на Робинсън е твърде… как да кажа – локално специфичен, и дори прекрасно предаден, ако ни липсва добрия стар реднековски манталитет, не можем да усетим думите както трябва. Но пък от друга страна тази книга е от любимите на Блажев, и направиха удар с подновяването на продажбите и в Книга за теб, така че явно не всички не го усещат туй специфично смешното по калахански като непреводимо 🙂

  3. Pingback: Под Моста"Кръчмата на Калахан" – Спайдър Робинсън - ПодМоста

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.