Интервю с Колибри

Продължаваме серията интервюта с издателства, занимаващи се с фентъзи . На предна линия излизат  Колибри , които са малко „новаци“ в жанра, но пък са изпълнени с огромни амбиции и чудесни идеи, и заслужават внимание . Късмет и дано да видим скоро всички фентъзисти от секция Очаквайте на книжни , а и надявам се на електронни тела .
Интервю

Виждате, че не хапя лошо и не съм Венета Райкова на фентъзито , така че ще се радвам и повече издателства да се включат в поредицата интервюта 🙂

11 thoughts on “Интервю с Колибри

 1. Хах, Венета Райкова на фентъзито 🙂
  Мне, не си никак лоша. Не си задала някои неудобни въпроси на Колибри. Например проблемите с Анита Блейк. Забавянето на доста книги и постоянното им отлагане.
  Благодаря за тези интервюта! Иска ми се обаче да си по-лоша 🙂

  • За съжаление за Анита ми беше и без това ясно, че няма да я довършат Колибрито – бяха си го писали под книгата в сайта, в отговор на нечий въпрос на правилно разгневен читател. А обяснението им беше, че финансово не им се е оправдало вложението. Което има някаква логика. Обаче аз честно нямам представа що не я четат хлапетиите, а нападат примерно Дневниците на вампирите и разни училищни вампирски истории. Твърде хард ли е, какво ли е… А за забавянията си казват, че са подчинени на по-обща политика – все пак Колибри всяка седмица пускат по някоя и друга книга от всевъзможни типове, така че фентъзито просто си чака на опашката след класиката, чик флика, тийна, трилърите, детските и прочие – много маймуни са на клона, видно 🙂

   • Проблемите с Анита са големи. Първо – първият им превод беше под всякаква критика. Кориците им са… айде няма да кажа. А оправданията, че не се чете са напълно безпочвени. При положение, че е едно от най-търсените заглавия като тагове – интерес има. Отделно – е, книгата не е за хлапета, че да я четат хлапета. 16+ си е отвсякъде. И въпреки това я четат. И като визирам и фен-преводИТЕ на Анита – определено интерес има. Има даже подписка към издателството. Нещо ми намирисва с оправданията им. За забавянията – не намирам логика в тях. Джим Бътчър и Кели Армстронг чакат за издаване май от година сигурно вече. Доказани автори с много фенове, дори и у нас. А в същото време пускат разни комерсиални, недоказани халтурки от жанра… Хм…

   • То според тяхното деление само Абъркромбито им е фентъзи, Анита е тийн, така че може би не съм съм говорила с правилния редактор по тая тема точно за Анитата 🙂 Но поне казват, че Бътчъра ще излезе до няколко седмици, другата седмица май им излиза първата на Брет – активизирали са се прилично. Кели Армстронг останах с впечатление, че Ибис ще я издават, може някакви подобни картинки да съм видяла в тяхното предстоящо – и те си ги имат двайсет поредици в чакащи от година. За фен преводите не знам – опитвала съм се да чета някакви, ама все се хващам за някоя дума, дето според мен не е правилно употребена , та предпочитам по-професионалните такива, но пък повечето младежи си предпочитат онлайна- хем на български, хем безплатни, та оттам може доста да са позагубили реално сериозна покупателна публика. Щото все пак всичко си е пари, особено за издателство с повече амбиции и планове. Като читател ми иде да извадя вилата и факлата и да им спретнем едно кротко линчуване, ама като се позамисля виждам някоя и друга причина, която си заслужава някакво разбиране.

 2. Сори, че ще продължа разговора, ама…
  Ами добре, ти смяташ ли, че Анита е тийн?! Дори и от книга #1 – мне, не е тийн. Как да се доверя на издателство с такова разделение?
  Кели Армстронг си е при Колибри. Тъпото е, че разбрах, че е при тях не от техния сайт, а от сайта на самата авторка. Дори и в момента, ако не си супер упорит, трудно ще разбереш от сайта им, че се очакват „Тъмните сили“. Които се отлагат едва ли не всеки месец. Една книга като я отложиш на няколко пъти и няма как да не излезеш несериозен.
  За фен преводите – и аз не ги чета, но аз напоследък избягвам и „професионалните“ преводи по същите причини – не ме радват, само се ядосвам. За съжаление, по-голямата част от аудиторията на тези книги не може да ги чете в оригинал. И когато издателствата изоставят читателите на този фронт, то се налага да разчитат на скромния преводачески талант на разни ентусиасти.
  Иначе е ясно – не е леко да си издател. Но пък все си мисля, че като си тръгнал да го правиш, трябва да предлагаш качество. И да бъдеш лоялен към читателите. А според наблюденията ми, има много хора, които дори и да могат да прочетат книгата без пари, ако я харесат си я купуват. Ясно е, че има и хора, които за нищо не биха дали пари. Но те и с фен преводи и без тях, пак няма да платят.

  • Е, все пак първите Анити са по-смилаеми за тийнове, истинската оргия почва мисля към 6-7 , докато Анита си пазеше целомъдрието, ставаше и за подрастващи. Но като се намесиха от всеки -лак по един в леглото и, тогава нещата загрубяха и утежняха донякъде. Но си е факт, че аудиторията на подобни книги са младежи, които нямат привързаността към книжни тела, като нас , по-стааарите 🙂 И аз може да колекционирам книги, като горката ми библиотечка вече се срутва от поредното заглавия ( последно като ги броях ги докарах до към 900 и после се отказах ) и да държа да имам нещо на хартия, което реално ми е харесало много в електронна форма, но напоследък и аз пропускам тази част и вървя към сивия сектор. Криза. И за читатели , и за издатели. Та по себе си съдя най-вече какви проблеми би имал един издател, след като верен читател и клиент като мен търси други варианти. И не е никак розова ситуацията. Нито за мен, нито за тях.

   • Обещавам, последно, не ми се сърди, че толкова плямпам, но пък нямам друг начин да си дискутираме темата. А ми е интересна, а надявам се и на останалата аудитория.
    За Анита съм твърдо против, че е за подрастващи. Не, че не я четат и такива, но те подрастващите четат и откровена порнография. Да не споменавам, че садо-мазо елементът е заложен още от книга първа. И проблемът не е само откъм сексуалния елемент в книгите, а и откъм насилието и т.н. Често у нас се пренебрегва този момент, при оценяване на възрастовите ограничения, но в случая съм по-скоро поддръжник на американския подход, с леки забележки. Инак познавам доста тийнейджъри с доста по-здрава привързаност към книжните тела от мен. Аз все повече клоня към електронните варианти, при това не само заради пиратския елемент. Дори се каня да пиша подробно по темата, но кога ли… Жалко, че родните издатели са години назад в това отношение и не предлагат електронни книги, на всички като мен, които биха плащали за тях.

   • А между другото доколкото си спомням Анита я бяха включили и в списъка на Малкото четене за любима детска книга, наред с още една купчина вампирски историйки, тъй че каква и за кого е Анита е явно бая спорен въпрос в България – дали трябва да я продават в комплект с близалка или в непроницаем пакет от амбалажна хартия като хард-мамата си е*ало-кор порно 🙂 Това за децата харесващи книжни книги е много яко, в моята среда всичките и под 20, и над 30 , мъкнат по един киндъл под мишница и си дават старите книги за вторични. Тъжничко. Ама и за електронните книги ценообразуването не ми се връзва – конкретно Амазон визирам, заради липса на напълно адекватно бг сравнение – как може едно заглавие за киндъл да е колкото книжна книга – тва там спестяване на разходи за производство, склад и дистрибуция хич не го вземат предвид. Плюс това за електронна книга над 7-8 лева , при книжно тяло около 10-15, не мога да дам. Просто не ми го побира ценообразуващия мозък .

 3. Мила ми Венето 🙂 Инициативата е чудесна. Някога и аз интервюирах издатели, но честно казано ме домързя да продължавам да го правя 😦 Давам ти обаче идея – в България има не чак толкова малко интересни сайтове и блогове. Можеш да интервюираш и свои колеги 🙂

  • Хе, има време за всички – проектът се развива и разширява, планирам интервюта с всички звена интересуващи се от книги, до които мога да се добера в не-лична форма, така че предстоят и доста различни неща и гледни точки, надявам се 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.