Човекът вълк

Борис Виан

Има нещо много, ама много мътно във Франция. Най-ужасните, гнусни, предизвикащи неконтролируеми спазми в стомашния ми крехък ерозирал тракт книги са само френски – Сад, Аполинер, Брюсоло, сега и Виан. Французите са болна нация да знаете, съставена сякаш от изключително сбъркани индивиди със векове потискани мръсни щения и целева разрушителност, които си умрат да си описват полюциите в популярни писмени форми. Кой е Виан? Виан е вашия кошмар. Буквално. Всеки един от разказите му е отделен сън, от ония най-парливите, които нито се развиват както трябва, нито свършват добре, ами те и будят потен и оригващ се на празно след мистичната разходка на суб-аз-а ти на повърхността на сивото мозъче. Кошмарите на това французче са повече от отблъскващи. Весели оргии с хора, пожелали да си избодат очите , вместо да гледат кого онождат и къде, прелестно оптимистичен дневник от войната в стил “ Пешо е добре, само двата му крака ги откъсна мина, и Гошо е супер, само малко главата му се пукна от един танк и сега мозъка му е навън, а аз съм супер, нищо, че след малко ще ме взривят на съставни части „, гнусни фикции на хермафродит с обсесия да убива бездомни животни, и после съвсем ествествено и хора, раково болен изпълнен с огромното желание да си откъсне и свари главата, за да види колко точно тежи, забавни войници убиващи по десетима човека на ред, и то с особено внимание към детайлите на потрошаване на кости и смазване на меки тъкани, самоубийци, сърцеизтръгвачи, мъчители, чудовища… Всичко от което се страхувате  на хартия.  Истории на абсурда, позиционирани в едно следвоенно безвремие, потискащо, безсмислено, безнадеждно. Толкова гротескно депресивно и убеждаващо те за пореден път, че човещината е някакъв вид забравена болест, а безумието на унищожението, собствено и чуждо, е част от рутинната ти разходка из парка. Не мога да опиша отвращението, което Виан създава дори и в по-скоро обръгналата ми откъм ужасии същност. Може би това е от книгите , които са донякъде вредни и опасни за по-възприемчиви читатели с така приемливо описания си скотски делириум, чиито реални плодове виждаме без да се усетим почти ежечасно. Дали бих могла да препоръчам Виан на някого с чисто сърце? Само ако съм изтъкана от плътна месеста жестокост към този някой. А дали бих опитала отново Виан? Не мога. Цялото ми съзнание в момента работи по затрупване с торби розова положителност върху ужасните сцени, които аз естествено възкресявам в съзнанието си повече от яркоцветно. Преживях и Сад , и Аполинер, и хамериканските ужасии доста прилично, но Виан ме събори и ме срита съвсем прилично на плочките на собствената ми гордост и апатичност към човешкото , така че втори рунд не ща, мерси.

8 thoughts on “Човекът вълк

 1. Борис Виан е легенда, о да :-))) Да не забравяме, че французите са нацията, отнесли най-много нобели по литература 😛

 2. Хамериканските ужаси са ужаси на една болна фантазия, френските – на една болна действителност. Важното е да не забравяш, че това са ужасите на някого другиго. А май е важно да не вярваш, че абстрактните понятия като човечност са нещо повече от абстракции. 😀

  • Не знам, но Виан ми дойде толкова натуралистично бръкващ в червата , че още ми е лошинко. Пък имам ЧРД 🙂

   • ЧРД и от мен!
    Чакам ти разказите, не забравяй! То моя рожден ден мина, ама пак ще ги приема като подарък… 🙂

   • Не съм те забравила въобще, правят се още, има – няма половин година и ще са готови за пред хуманоиди с разум, засега стават само за скромни литературни четения пред котараците ми.

 3. „Пътуване до Коностров“ си остава най-добрия показа на човешката непоносимост към онези, които са или различни, или просто не искат да пречат на никой, както и никой да не им пречи и на тях – те просто искат да прекарат в спокойствие пътуването си.

 4. Коностров точно го подозирам във вдъхновението на Тарантино за Хостела…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.