Образцов дом и Фасове

 

От Ваня Щерева

По-лоши коментари, дори преди да е завършена една книга, не бях чувала досега. Четях за нея само, единствено и изключително ужасни неща. Така че, не съм очаквала нищо, или поне нищо хубаво, когато си я купих, но се чувствах направо предизвикана да прочета този най-огромен ужас в литературните среди – певица, и то не особено добра, да пропише. Може би и затова така ми хареса.

Отворих книгата изпълнена с ужасно много предразсъдъци. За мен Щерева беше, но и си остава твърде неуспяла певица, май по едно време и актриса, с много лош вкус към дрехи, прически и дизайн въобще, с много сладко дете и сравнително добри физически дадености, които не използва никак, ама никак по предназначението им. И изведнъж върху мен се стовари шока, че Ваня Щерева може да пише.

Моля отбележете – тя наистина може да пише, и то много сносно. Но моля забележете – поне и само в тази книга. Онази за Азис, на която май е била редакторка или по-скоро единствената, която е можела да пише и да слуша невероятните простотии на сексуално объркания, изрусен, дебеличък чичко , без да получи странични стомашни разстройства, изискващи скъпи серии медицински препарати, не се брои. Просто я приемам за част от неуспешните, но несъмнено смели опити на Щерева да си докаже сама, че е твърде разнороден талант. Но тя не е. Успешните изстрели наслуки не правят един ловец професионалист.

Образцов дом, въпреки своя автор, е наистина много искрен и, малко ме е срам да кажа , но доста интересен и читаем образец за успешна българска чик-флик литература. Ах, колко мразя чужди думи на кирилица, но май приятен за ухото български вариант все още няма. Основната идея на книгата не е да разкрие пикантните истории из живота на приятелките си, както е общото мнение, а да разкаже само и единствено за себе си. Имаше правило, че за да пишеш, така да се каже – хубаво, трябва да пишеш за неща, които разбираш. Е тя разбира себе си, и многостранната си личност, която макар и да не е особено оригинална, печели одобрение със смелостта си.

Мисля да открадна тази печеливша идея, която въобще не е нейна в интерес на истината,и то в скоро време за мой собствен проект, който ще публикувам след няколко месеца. Затова и няма как да не я харесвам. Поне една нейна книга. И стискам усилено палци за следващата ( наистина много, ама много силно се опитвам да забравя за Азис). Все се надявам да не се разочаровам.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.