Мина, магиите и ….

От Весела Фламбурари

Напоследък инфантилизирам в невероятни количества… Не, че не чета и нормални книги, ама като ми харесват детските какво да правя…

Обхвана ме една носталгия, едно навлизане в пределите на безумната детска фантазия, където си е страшно, ей… Страховито…

Детска книжка си е отвсякъде, да, но я препоръчвам за малко по – умните деца. Нормалните средностатистически дебилчета няма да и обърнат много внимание – няма жив елф, орките нещо са се загубили, обратите са лесно предвидими и няма ярко обрисувани батални сцени. Малкия пъпчивец или недорасляк, напикаващ се на пластмасовия стол в местния гейм клуб вече ще е изпсувал маниерно и ще си е избърсал носа с преднамерено презрение. Бой и магии за масите и това. Другото…си е друго.

Но въпросът не опира в историята, а в маниера на нейното разказване…

Харесват ми автори, които могат да рисуват приказни светове с умело подбрани думи, които не се разпиляват някъде между действието, нито удавят книгата в безумни описания на тичинките на двеста вида полски цветя. Лекотата на писане е нещо ужасно рядко срещано; нещо, което аз лично не мога, затова се изяждам от така наречената благородна завист всеки път, когато прочета изречение, смайващо с лекотата на „уловените във въздуха думи“.

Книгата е планирана да е трилогия. Уж втората част е излязла, ама я няма или свършва безумно бързо там, където обичайно търся. Едва ли е бестселър, но е малко великопне „нещице“, като сълза на изгубена в мрака фея, търсеща своето си, родно цвете. Ако понасяте подобни глупости спокойно – още една добра новина – в тази книга глупости няма. Добро фентъзи, маскирано като детска книга. За малко маскировката да се окаже твърде добра и да не се запозная отблизо с малкото шедьовърче на авторка с безумна фамилия. Ама аз съм упорит скаут на литературни съкровища и алчността ми за чужди думи няма равна на себе си.

Вярвайте в мен и в магиите. И двете ни има.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.