Едно и другите реалности

Ричард Бах

Цялата история около Ричард Бах е доста интересна сапунка, която баба ми би обожавала, ако някой се хване да я филмира. Все пак, за да се презастраховам, все си мисля,че някой негов фен режисьор вече е поработил над тази идея.

А тя е идеално проста и затрогващо романтична. За душата-близнак, онази soul mate, която те чака някъде там и си е само за теб. И за още една купчина подобни души-роднини, които само те чакат в отвъдното, за да те прегърнат и потупат по рамото по повод добре завършения живот.

Цялото творчество на Бах, вдъхновено от красивата му, но за съжаление вече бивша съпруга Лесли Париш, е просто затрогващо наивитетно и приказно идеалистично. И в крайна сметка всичко си и остава една приказка, след разводът им, кратко обяснен като – ние поехме по различни пътища , имахме своите непреодолими различия или нещо подобно, но твърде клиширано и извиняващо се някак на милионите полу – разревани и много разочаровани невръстни фенове по целия свят. Един приятел почти получи нервен срив като чу новината, след което се разпадна и връзката с тогавашната му голяма любов, която една гледачка го убеди доста настоятелно, че била душата му близнак. Представих си вълни от масови самоубийства в Америка, и гледах доста внимателно новините, но за моя радост не се стигна до там.

Мост през вечността е друга аналогична на Едно книга, в която идеите са почти същите, стилът е почти същия, и въобще все едно се чете една и съща безкрайна книга за любовта и безвремието.

Всъщност Бах ми харесва точно за това. Нали знаете как, когато една интересна книга свърши, ви се иска някак си някой бързо да напише продължение, за да проследите с онова  човешко воайорско влечение как са си провалили живота главните герои. Бах прави точно това – едно писмено реалити шоу, пропито с красиви идейки и интересни философски разсъждения, написани достатъчно убедително, за да превземат лудо търсещите всички възможни отговори тийнейджърски или наивитетните непораснали и все така търсещи себе си по-възрастни съзнания. И го прави по страхотен начин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.