Дракула немъртвият

Дейкър Стокър

Честно казано, подходих към тази книжка с малко недоверие, и по-скоро с уважение към издънките на рода Стокър, отколкото с небивал интерес към вампирологията. И бях ошамарена със страшно четивна книга за Дракула, Батори и самия Брам Стокър, оплетени в много дарк викторианска фабула, с изключително премерени, но все пак въздействащи определено чувствително, дози жестокост, фентъзи елементи и даже малко еротика за привкус. Въобще – силна и балансирана книга, много добър продукт, предназначен наистина за масовия читател, без да е боклук без никаква литературна стойност.
Аз не съм чела оригиналния Дракула, и затова имената на героите не ми говореха нищо, но ако сте гледали Дракула на Копола, всичко ще ви стане ясно и сцените ще ви изплуват пред очите доста кървави и жизнени. Има силен кинематографичен елемент разбира се – единия съавтор доколкото разбрах е доста читав холивудски сценарист, така че особено битките са изградени кадър по кадър. Което в никакъв случай не дразни. Въобще драматично красивите филмови сцени изобилстват и провокират реални или приблизителни сцени в съзнанието на читателя, малко или много взаимствани от широко известни филми. Което пак не пречи, а помага на цялата вълна от готически драматизъм на повествованието.
И нещо за езика – в сравнение с доста нескопосания превод – или може би и оригинала си е така нескопосан, за който съм чувала – тук думите се подреждат и леят доста стегнато, логично и смислено стилно. Помагат да четеш, а не те отвращават, не провокират редактора с червения маркер в съзнанието ми, а също не ме и карат да гледам из интернет за смислови препратки и алогизми на съзнанието ( както и други лишени от значение съчетания )
На фона на вълната от нескопосовани вампирски поредици, заливащи пазара напоследък, това си е почти шедьовър на готик тематиката, сравним основно в съзнанието ми с книгата на Елизабет Костова ( първата ) и така недооценения филм за Лигата на необикновените джентълмени. Заслужава си от гледна точка на всяка тъмна почти-човешка страна…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.